| Več
Za Egipt si bodo morali individualni gosti priskrbeti vizo pred potovanjem

S 15. majem Egiptu vaja novo ureditev pri izdajanju viz. Od takrat dalje si bodo morali individualni gosti pred potovanjem priskrbeti vizo na eni izmed egiptovskih ambasad, na letališču oziroma mejnih prehodih pa je pri vstopu v državo, tako kot je veslalo doslej, ne bodo mogli več dobiti. Sprememba se ne nanaša na turiste, ki bodo prišli v organizaciji turističnih agencij.

Kot razlog za spremembo viznega sistema Egipt navaja državno varnost zaradi islamističnih terorističnih akcij na Sinaju in da obveščevalne službe potrebujejo več časa za preverjanje ljudi, ki želijo vstopiti v Egipt, saj so med njimi tudi posamezniki, ki skušajo prek Egipta priti v Islamsko državo Iraka in Levanta in se priključiti džihadistom.

Lani je sicer Egipt obiskalo 2 milijona individualnih gostov, prevladovali pa so gostje, ki so jih pripeljale turistične agencije. Skupaj je imel Egipt lani 10 milijonov tujih gostov, vse od leta 2011, ko je padel režim Hosnija Mubaraka, se je njihovo število zmanjševalo. Leta 2010 je namreč Egipt gostil 14,7 milijona tujih turistov.

Kot so povedali egiptovski turistični predstavniki na letošnji Mednarodni turistični borzi ITB v Berlinu, želi Egipt do leta 2020 doseči 20 milijonov tujih turistov, že letos pa zelo povečati povprečno zasedenost hotelov. Egipt razpolaga z 225.000 hotelskimi sobami, lani pa je njihova zasedenost dosegla vsega 35 %, le v turističnih mestih ob Rdečem morju in v Sharm El-Sheiku 45 %. V Kairu so bili hoteli zasedeni povprečno 35-odstotno, v Luxorju in Aswanu pa celo manj kot 20-odstotno.

Ali bo v prihodnjih letih egiptovski turizem okreval, pa je seveda odvisno od dogajanja v regiji in na celotnem Bližnjem Vzhodu, kjer se razmere od včeraj, po začetku saudskega vojaškega posredovanja v Jemnu, tudi ob sodelovanju Egipta in drugih zavezniških zalivskih držav, nevarno zaostrujejo.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več