| Več
Nekateri turistični portali ponujajo različne cene različnim uporabnikom

26. november 2014

Personalizirana vsebina je bistvo interneta, pa naj si gre za priporočila za gledanje posnetkov na YouTubu ali iskanje v Googlu. To velja tudi za internetno prodajo, vendar zadnje raziskave kažejo, da je praksa, da posamezni portali različne cene ponujajo različnim uporabnikom bolj razširjena kot bi si mislili, poroča portal tourism-review.com.

Personalizacija cen v internetni prodaji pomeni zaračunavanje različnih cen različnim kupcem za iste izdelke ali storitve, kar pa po mnenju potrošniških organizacij ni dopustno. Kot kaže raziskava ameriške Northeastern University to počno tudi znani turistični portali Cheaptickets, Orbitz, Travelocity, Expedia in Hotels.com.

Portala Orbitz in Cheaptickets, ki imata istega lastnika denimo uporabnikom, ki niso prijavljeni člani, prikaže za 12 dolarjev višje hotelske cene, čeprav ti pogoji na strani niso objavljeni. Orbitz je do nedavnega uporabnikom naprav Mac celo zaračunaval 30 odstotkov višje cene kot uporabnikom drugih računalnikov.

Turistični portal Travelocity, ki je v sestavi korporacije Sabre, uporabnikom Applovega sistema iOS (iPhone, iPad in iPod) v povprečju za eno prenočevanje zaračuna 15 dolarjev nižjo ceno kot drugim uporabnikom. Zakaj je tako, v podjetju niso pojasnili.

Na straneh Expedia in Hotels.com, obe sta v lasti Expedia Inc., z omenjeno raziskavo niso uspeli ugotoviti, po kašnem vzorcu izvajajo cenovno diskriminacijo in kako oziroma katere kupce preusmerjajo na strani s približno 10 odstotkov višjimi cenami. Expedia pa pojasnjuje, da je cena odvisna od tega, po kakšni poti kupci opravijo rezervacijo oziroma dostopajo do njihovih strani.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več