| Več
Slabi obeti za turizem v mnogih sredozemskih državah, dobri za hrvaški in španski

15. februar 2015

Hrvaška je med državami, za katere se nemški organizatorji potovanj za lani pohvalijo z dobrimi rezultati in tudi letos so glede povpraševanja zelo optimistični, saj predstavlja alternativo za turistične cilje v vzhodnem Sredozemlju in severni Afriki. Kot piše Touristik Aktuell kaže Hrvaški dobro kljub temu, da je razmeroma draga, zlasti v primerjavi z Grčijo ali Bolgarijo. Razmeroma visoke cene imajo predvsem hrvaški hoteli, kar poznavalci pripisujejo temu, da je na določenih območjih razmeroma malo hotelov, ki so v poletni sezoni hitro prodani, med njimi pa ni bistvene konkurence in posledično tudi ne cenovne vojne.

Nemški organizator potovanj TUI zelo občuti krizo v Turčiji in Egiptu. V Nemčiji, Avstriji, Švici in na Poljskem, kjer TUI prodaja počitnice za ta dva cilja, je prodaja za 40 odstotkov manjša kot v istem obdobju lani. Izpad rezervacij do neke mere kompenzirajo s prodajo aranžmajev v lastnih hotelih v Španiji in na Kanarskih otokih. Tudi nemški letalski prevoznik Condor je zaradi slabega povpraševanja že zmanjšal število čarterski poletov iz Nemčije v Turčijo, Egipt in Maroko za letošnje poletje.

Po podatkih nemškega združenja DRV gre tudi pri drugih nemških organizatorjih potovanj in agencijah prodaja aranžmajev za poletje občutno slabše kot januarja lani, zmanjšala se je za dobrih 6 odstotkov.

Britanski organizator potovanj Thomas Cook prav tako poroča o negativnih posledicah terorističnih napadov za prodajo. Čeprav so zakupili manj zmogljivosti za poletje v Turčiji, Egiptu in Tuniziji, v Turčiji na primer kar za tretjino, povečali pa so ponudbo počitnic v Španiji, Grčiji, na Cipru in v Bolgariji, je skupna prodaja aranžmajev manjša za 5 odstotkov.

Medtem si sredozemske države, katerih turizem je resno ogrožen, z nekaterimi ukrepi prizadevajo povrniti zaupanje turistov in organizatorjev potovanj. Egiptovska vlada je za različne varnostne ukrepe namenila 32 milijonov dolarjev, ministrstvo za turizem pa je za prihodnji teden sklicalo v Kairu konferenco "Turizem v Egiptu 2016 - načrtovanje za rast", na katero so povabili tuje organizatorje potovanj in letalske prevoznike . Egiptovski minister za turizem Hisham Zaazou je dejal, da želijo tujih partnerjem predstaviti načrte Egipta na področju turizma v prihodnje, kako želi vlada spodbujati turizem in kakšna varnostne ukrepe je sprejela.

Tudi v Tuniziji je položaj turističnega gospodarstva ogrožen, državo je lani obiskalo le nekaj manj kot 5 milijonov turistov, medtem ko jih je bilo na primer leta 2010 7,3 milijona. V državi velja izredno stanje, ki so ga uvedli po lanskoletnih terorističnih napadih, še do 21. februarja. Kot poroča portal TravelMole, je Tunizija okrepila varnostne ukrepe na celotnem ozemlju države in v turističnih središčih, ob meji z Libijo, preko katere prihajajo v Tunizijo militantne skupine, pa postavljajo varnostne ograje. Medtem ko britansko zunanje ministrstvo še vedno odsvetuje potovanja v Tunizijo, zaradi tega priporočila pa tudi britanski organizatorji potovanj Tunizije nimajo v programih, pa takšnih priporočil niso sprejele francoska, nemška in italijanska vlada in turistične skupine iz teh držav še vedno prihajajo v to severnoafriško državo.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več