| Več
Kranjsko podzemlje

Nima vsako mesto podzemeljske zanimivosti in to celo urejene za turistične obiske in različne prireditve, kakršno ima Kranj. Gre za Rove pod starim Kranjem, sistem približno 1300 metrov dolgih in 2 metra širokih rovov, ki so jih skopali med drugo svetovno vojno za zaklonišče na globini med osmimi in dvajsetimi metri.

V rove nas skozi vhod Jelenov klanec popelje vodnik Janko Zupan, ki nas je pred tem že ves dan vodil tudi po Kranju in nas opozoril na številne stavbe, ki jih je v mestu zgradil pred drugo svetovno vojno uspešen gradbenik Josip Slavec, tudi graditelj številnih mostov in cest. V Kranju je zgradil denimo Adamičevo hišo na Maistrovem trgu, hotel na Šmarjetni gori nad Kranjem, roženvensko stopnišče in arkade pri Prešernovem gledališču, skupaj s podjetnikom Josipom Dedekom pa tudi rove pod Kranjem.

Pred nevarnostjo zračnih napadov se je v ta zaklonišča-rove lahko zateklo več tisoč ljudi, urejena so bila stranišča, eden izmed prostorov pa za matere z majhnimi otroki. Po vojni so bili rovi večino zapuščeni, v njih so nekateri nekaj časa celo gojili gobe, zatem pa so jih očistili, obnovili, napeljali elektriko, postavili stalno informativno razstavo o kranjskem podzemlju in odprli za javnost leta 2008.

Naš vodnik nam v rovih najprej pokaže stranski rov, zdaj urejen za otroške predstave in škrata Krančka, ki jih občasno pričaka v njih, pa nekaj tankih kapnikov, ki nastajajo tudi v teh rovih, čeprav niso naravni. Opozori nas tudi na fotografije in informativni zapis o laboratoriju družine Aljančič, v katerem še danes gojijo človeške ribice. Poleg laboratorija Moulisu v francoskih Pirenejih gre za edini te vrste v Evropi. V opuščenem zaklonišču v naravni jami Tular v Kranju je speleobiolog Marko Aljančič leta 1960 uredil laboratorij, v katerem je začel gojiti in proučevati človeške ribici. Po več desetletjih ukvarjanja z njimi mu je prvemu v Sloveniji uspelo, da so se v umetnih razmerah človeške ribice tudi razmnoževale. Njegovo delo nadaljuje sin Gregor, laboratorij pa ni odprt za javnost.

V rovih je mogoče doživeti simulacijo letalskih napadov, v njih pa tudi prirejajo različne prireditve, med najbolj obiskanimi je novembrska vinska pot. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več