| Več
Madžarska – več kot le paprika in golaž

Budimpešta, foto: I. Botteri

Ivan Botteri in Maja Oven, 13. marec 2017

Če bi želeli dežele predstaviti skozi njihove okuse, bi - vsaj ko gre za našo zahodno sosedo Madžarsko - lahko pregovorno zapisali, da je ta raznolika in zanimiva najmanj toliko kot njena kuhinja, kije pravzaprav mešanica azijskih vplivov z germanskimi, italijanskimi in slovanskimi elementi, prepletenimi z izkušnjami nomadske preteklosti pa tudi vplivi turške in avstrijske kuhinje.

Čeprav nas od Ljubljane do madžarske prestolnice ločijo le dobre štiri ure lagodne vožnje po avtocesti, tja ne potujmo prav pogosto, najbrž tudi zaradi zakoreninjenih predstav o ravninski deželi, ki gostu lahko ponudi le mleto rdečo papriko, golaž in Blatno jezero. A Madžarska, ki niti ni tako ravninska kot se zdi na prvi pogled, saj panonske nižinske predele objemajo vinorodni in termalni vulkanski griči, je vse prej kot to - je dežela naravnih danosti (več kot 1300 izvirov tople mineralne vode), bogate zgodovine in kulture dediščine.

Največ vemo o njeni prestolnici, Budimpešti,vsi poznamo veličasten pogled z ribiške trdnjave na mogočno zgradbo parlamenta ob Donavi, precej manj pa nas ve, da si v parlamentu lahko ogledate največjo dragocenost države in simbol madžarske zgodovine, Sveto krono Svetega Štefana, ki je (dokler je niso pred skoraj štirimi desetletji iz ZDA vrnili v domovino) dolgo veljala za izgubljeno. Južno od Budimpešte sta mesti Szeged in Kecskemét, znani po svojih secesijskih palačah, okrašenih z ornamenti iz keramike, ki je doma v južnih predelih okrog mesta Pécs. Od tam je tudi po vsem svetu znana stavbna in okrasna keramika družine Zsolnay, ki je pred leti, ko je Pécs postal kulturna prestolnica Evrope, polepšala to multikulturno mesto, znano tudi po stolnici s štirimi zvoniki. Mesto obdaja vinorodna okolica, kjer na vulkanskih gričih pridelujejo različne vinske sorte, od tokaja do bikove krvi (Bikavér),kadarke, jufarka in mnogih drugih. Med številnimi vinskimi kletmi pa v 50 kilometrov oddaljenem mestecu Villany globoko pod zemljo najdemo tudi slovito klet družine Bock, ki proizvaja odlično vino cabernet franc.

Naravna in turistična znamenitost Madžarske je tudi Blatno jezero (Balaton), jezero številnih doživetij. Tu lahko kolesarite (krožna kolesarska pot, dolga 210 km), jadrate, plavate ali se povzpnete na pobočja najvišjega vulkanskega hriba Badacsony, obdanega z vinogradi, obiščete romantično mestece Balatonfüred s številnimi jadrnicami, ter polotoček in mestece Tihany z opatijo, ki hrani prvo besedilo v madžarskem jeziku. Na zahodni strani jezera, nedaleč od mogočnega gradu Festetics in rezervata bivolov, je manjše, a zelo vabljivo jezero in mestece Héviz. Ker je največje termalno jezero na svetu, v njem voda tudi v zimskem času doseže temperaturo 25 stopinj Celzija.

Pot do prelepe in še po mnogočem skrivnostne in zanimive Madžarske je za Slovenijo predlani postala krajša s prihodom madžarske veleposlanice Edit Szilágyné Bátorfi v Ljubljano in z odprtjem Balassijevega inštituta, kulturnega centra Veleposlaništva Madžarske, ki domuje ob Ljubljanici. Gospa veleposlanica, ki je na februarskem srečanju s Turističnimi novinarji Slovenijepredstavila Madžarsko kot turistični cilj,ki ga velja bolje spoznati, je z veseljem sprejela vabilo za obisk BTC Cityja, ker želi zanimivo, a nam precej neznano Madžarsko, predstaviti širšemu občinstvu.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več