| Več
V soboto bo v Partizanski bolnici Franja slovesnost ob prejemu Znaka Evropske dediščine

Znak Evropske dediščine

Mestni muzej Idrija in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije to soboto ob 11. uri v Partizanski bolnici Franja pripravljata slovesnost ob prejemu Znaka Evropske dediščine ter obeleževanju mednarodnega dne spomenikov in spomeniških območij. Častna gostja in govornica bo mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo, ki bo v soteski Pasice pri Cerknem tudi slavnostno odkrila znak evropske kulturne dediščine.

Evropska komisija je Znak Evropske dediščine letos dodelila 16 spomeniškim območjem v državah članicah Evropske unije, med katerimi je kot edino spomeniško območje iz Slovenije tudi Partizanska bolnica Franja, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije pri EU.

Namen podeljevanja znaka evropske dediščine je krepitev občutka evropske pripadnosti državljanov, zlasti mladih, na podlagi skupnih vrednot, evropske zgodovine in kulturne dediščine, krepitev spoštovanja nacionalne in regionalne različnosti ter krepitev medkulturnega dialoga. Znak poudarja simbolno vrednost in veča prepoznavnost spomeniških območij, ki so imela pomembno vlogo v zgodovini in kulturi Evrope oziroma pri oblikovanju EU.

Partizanska bolnica Franja je Znak Evropske dediščine prejela kot enkraten primer zdravstvene oskrbe ljudi v izrednih razmerah in kot izjemen simbol človečnosti, solidarnosti in tovarištva med domačini, osebjem bolnišnice in ranjenimi vojaki, ki so se borili proti fašizmu in nacizmu med drugo svetovno vojno. V bolnišnici se je v času njenega delovanja od decembra 1943 do osvoboditve maja 1945 zdravilo približno 900 ljudi. Že med vojno so bolnišnico poimenovali po požrtvovalni zdravnici Franji Bojc Bidovec. Po vojni je bila bolnišnica ohranjena in urejena v muzej. Zanjo že vse od leta 1963 skrbi Mestni muzej Idrija. Večkrat je bila prenovljena po poškodbah zaradi kamnitih plazov in po uničujočih poplavah septembra 2007. Restavratorji so na osnovi dokumentov rekonstruirali vse objekte razen dveh, kar je tudi primer vzornega restavriranja.

Med preostalimi prejemniki znaka evropske dediščine so westfalski mir, središče antičnih Aten, francoska srednjeveška opatija Cluny, hiša "očeta Evrope" Roberta Schumana v Franciji, ladjedelnica v Gdansku, rojstni kraj gibanja Solidarnost, portugalska listina o odpravi smrtne kazni iz leta 1867 in knjižnica na univerzi v Coimbri na Portugalskem, ustanovljena v srednjem veku.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več