| Več
Na Strateškem forumu Bled prvič o »Moči turizma«

V okviru Strateškega foruma Bled bo v letošnjem letu prvič potekal tudi turistični panel »Moč turizma«, katerega gostitelj je minister Metod Dragonja, in na katerem se bodo predstavniki UNWTO, OECD in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijosoočili s ključnimi vprašanji: Kako lahko spodbujanje turizma v JV regiji vpliva na stabilnost regije in njen razvoj? Kako globalen in kako lokalen je danes turizem in kako se to odraža na zaupanju potrošnikov do države? Na kakšne načine lahko spodbujamo turizem za doseganje maksimalne stopnje zaupanja?.

Minister Metod Dragonja bo na jutrišnjem uvodnem nagovoru na panelu z naslovom Moč turizma v mednarodnih odnosih in v gospodarskem sodelovanju v regiji izpostavil pomen turizma za slovensko gospodarstvo, pomen izpostavljanja lokalnih značilnosti in posebnosti v globalnem razvoju turizma. Spregovoril bo tudi o možnosti za povezovanje regije Srednja ter JV Evropa na področju turizma - in vpliv na gospodarsko sodelovanje.

V drugem delu bodo tuji in slovenski udeleženci na okrogli mizi skušali odgovoriti na vprašanje, kako lahko proces globalizacije poveča zaupanje v regijo. Govora bo o vlogi globalizacije v turizmu in o diferenciaciji turistične ponudbe skozi proces lokalizacije. Poleg slovenskega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Metoda Dragonje, bodo na okrogli mizi sodelovali še hrvaški minister za turizem Darko Lorencin, albanska ministrica za urbani razvoj in turizem Eglantina Gjermeni, slovaški državni sekretar na ministrstvu za transport, gradbeništvo in regionalni razvoj Frantisek Palko, predstavnica črnogorskega ministrstva za trajnostni razvoj in turizem Olivera Brajović in predstavnik Svetovne turistične organizacije UNWTO Carlos Vogeler.

Prvega turističnega panela v okviru SFB na Bledu se bo udeležilo tudi več kot 150 predstavnikov slovenskega turističnega gospodarstva.

Umestitev panela turizem v okviru SFB potrjuje pomen turizma kot strateško pomembne panoge za slovensko gospodarstvo, ki trenutno v bruto družbeni produkt prispeva 12,8 %, predstavlja več kot 8 % celotnega izvoza in več kot 40 % izvoza storitev. Saldo turistične izvozno-uvozne bilance je pozitiven in se je v letu 2013 povečal za 2,9 % (v zadnjih 13 letih se je več kot potrojil). Po podatkih Banke Slovenije je bil priliv iz naslova izvoza potovanj v letu 2013 višji za 0,6 % (kot v doslej rekordnem letu 2012). Tuji turisti so v preteklem letu v Sloveniji skupaj (tako na zasebnih kot poslovnih potovanjih) porabili 2,006 milijarde evrov. Turizem je tudi edina izvozna dejavnost, ki izvaža DDV, in letno v proračun prispeva 240 milijonov davka na dobiček.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več