| Več
V sredini maja znova Grajski dnevi na ljubljanskem gradu

Sedemnajst različnih prireditev pod skupnim imenom Grajski dnevi, ki bodo na Ljubljanskem gradu potekale od 16. do 18. maja, obeležuje pomemben dan v zgodovini Ljubljanskega gradu. 16. maja 1905 je namreč takratni ljubljanski župan Ivan Hribar v imenu mesta od državnih oblasti odkupil Ljubljanski grad, ki je še danes v mestni lasti.

Grajski dnevi se bodo začeli 16. maja z lutkovne predstavo Mini teatra Žabji kralj in raziskovalnim vodenim ogledom Iskanje zmajevega zaklada. Ob 18. uri bosta Majda Kregar in Miha Kerin iz Arhitekturnega biroja Ambient v Stanovski dvorani predstavila projekt obnove in revitalizacije Ljubljanskega gradu, zatem pa bodo na to temo odprli tudi fotografsko razstavo.

Z dnevom odprtih vrat bo osrednji dan prireditev nedelja, 18. maja, ko bodo brezplačno na ogled stalne razstave Slovenska zgodovina, Virtualnega gradu in Razglednega stolpa. Pripravili bodo tudi posebna vodenja na temo časovnega stroja - od Emone do mestnega simbola in v grajskem parku srednjeveški tabor.

Osrednji dogodek letošnjih Grajskih dni bo izid in predstavitev prvega in pravega grajskega stripa z naslovom Dan, ko je izginil Ljubljanski grad. To bo stripovski hiphop po zmajsko-grajski zgodovini, ki bo osnovnošolcem na šaljiv način prikazal zgodovino Ljubljanskega gradu in mesta. Strip bosta na slikovit način predstavila avtorja Žiga X Gombač in Ivan Mitrevski, pomagali pa jima bodo junaki iz stripa.

Vse prireditve v okviru 4. grajskih dni bodo brezplačne, za dogodke, pri katerih je število mest omejeno, pa bo mogoče dobiti od 12. maja brezplačne vstopnice v Info centru na Ljubljanskem gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več