| Več
Organizacijske spremembe v Kobilarni Lipica in predlog novega zakona o zibelki Lipicancev

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je bila danes novinarska konferenca o Kobilarni Lipica in njenem delovanju v prihodnje. Ker je zibelka Lipicancev za Slovenijo pomemben turistični potencial, je gospodarsko ministrstvo v preteklih dveh letih vložilo 5,6 milijona evrov evropskih sredstev v obnovo Kobilarne Lipica in tako pomembno izboljšalo njeno celotno ponudbo. Novela Zakona o Kobilarni Lipica je letos prenesla pristojnost nad Kobilarno Lipica pod okrilje tega ministrstva, s tem pa je omogočeno ponovno izvajanje tržne oziroma turistične dejavnosti v okviru javnega zavoda, so zapisali v sporočilu za javnost.

Aktivna prizadevanja v prvih desetih mesecih letošnjega leta so se v Kobilarni Lipica obrestovala z občutno boljšimi poslovnimi rezultati kot v istem obdobju lani. Po reorganizaciji bo družba Lipica turizem nehala delovati, Kobilarna Lipica pa bo pod eno streho združila konjerejo in konjeništvo ter gostinstvo in turizem.

Razdelitev dejavnosti med dve pravi osebi, ki je bila uvedena leta 2007, se v praksi ni odrazila v dobrih poslovnih rezultatih in razvoju dejavnosti. Zato se je vodstvo odločilo za novo strategijo, ki bo Kobilarni Lipica vrnila zgodovinski ugled pomembnega kulturnega spomenika in turističnega središča. Lipica je namreč izvorna kobilarna lipicanske pasme konj, s ključno vlogo pri ohranjanju te maloštevilne pasme. Zato je izredno pomembno, da zagotavlja vzrejo kakovostne plemenske črede z dobro genetsko osnovo.

Državna sekretarka Eva Štravs Podlogar je pojasnila, da nikoli prej ni prišlo do celovite rešitve, ki bi kobilarni in vsem njenim dejavnostim zagotavljala normalen razvoj in Lipico povezala v enovito celoto, s primerno organizacijsko in upravljavsko ureditvijo. Osnovni cilj ministrstva je zagotovitev osnovnih pogojev za nadaljnji razvoj kobilarne in vseh dejavnosti na območju posestva Kobilarne Lipica skladno z veljavnimi trendi v svetu. Tržna dejavnost v Lipici ima potencial, kar kažeta nadpovprečni rasti obiska in prihodov turistov v letošnjem letu. Gospodarsko ministrstvo pripravlja nov Zakon o Kobilarni Lipica, katerega namen je dokončna ureditev in ustvarjanje stabilnih razmer v Kobilarni Lipica. Priprava predloga zakona je v zaključni fazi, v javni obravnavi bo predvidoma še letos.

Direktorica javnega zavoda Kobilarna Lipica Lorela Dobrinja je povedala, da je bil v prvih desetih mesecih letošnjega leta obisk večji za približno 10 % v primerjavi z enakim obdobjem lani, za kar 20 % pa so se povečali prihodki. Združitev dejavnosti turizma, konjereje in konjeništva pod eno streho Kobilarne Lipica odpira novo poslovno smer, ki bo v prihodnosti omogočila razvoj turizma na tem območju. Obveznosti družbe Lipica Turizem do delavcev in upnikov bodo v največji meri poplačane. S tem bo Kobilarna začela novo zgodbo, v kateri bo poudarek na stiku lipicanskih konj in ljudi,kakovostni reji, vzreji in šolanju lipicancev ter ohranjanju zaščitene lipiške kulturne krajine in kulturne dediščine, pri čemer bo sodelovala tudi z lokalnimi skupnostmi in občinami. Strokovnost je v Kobilarni Lipica izrednega pomena ne samo za konjeniški, pač pa tudi za konjerejski del kobilarne, zato bosta reorganizacija in nova sistematizacija prinesli spremembe tudi na tem področju.

Generalna sekretarka Sindikata gostinstva in turizmaKarmen Leban je poudarila, da se Sindikat gostinstva in turizma že od leta 2007, ko je prišlo do delitve Lipice na javni in zasebni del, zavzema zato, da postane Lipica organizacijsko in upravljavsko ponovno enovita.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več