| Več
Prenovljena vstopna dvorana in most čez Pivko v Postojnski jami

Nov most čez reko Pivko na Velikem domu v Postojnski jami, Foto: Valter Leban

Pred skoraj dvema stoletjema, 14. aprila 1818, je domačin Luka Čeč, ob pripravah na cesarski obisk Postojnske jame, odkril do tedaj neznane razsežnosti postojnskega podzemnega sveta.

In prav na obletnico tega pomembnega dogodka so v Postojnski jami včeraj svečano odprli prenovljeno vstopno dvorano, kjer milijoni obiskovalcev začnejo ogled podzemne lepotice in nov most čez reko Pivko na Velikem domu, kjer je Luka Čeč pred natanko 197 leti preplezal steno in - po njegovih besedah »našel nebesa«. Svečane prireditve ob priložnosti odprtja so se udeležili ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, poslanka Državnega zbora Erika Dekleva ter podžupana občin Postojna in Pivka.

Uvodoma je delo ob prenovi predstavil arhitekt Leon Belušič, ki je povedal, da so bile pri ideji prenove upoštevane smernice historične gradnje Jamskega dvorca, ki jo je zasnoval njegov prvi arhitekt Pietro Palumbo.

Marjan Batagelj, predsednik UO Postojnske jame je predstavil, kako je delo potekalo, od ideje do upoštevanja avtohtonih materialov - kamna in lesa. Vstopna dvorana namreč še ni jama, pač pa je šele povabilo v jamo in kraj, kjer se človek prvič sreča z jamskim okoljem in v tem smislu je vstopni del tudi prenovljen. Ob koncu ogleda se obiskovalci Postojnske jame pripeljejo na Veliki dom, kjer se je zgodba jamskega turizma začela in kjer jo vsi nasledniki Luke Čeča peljejo naprej.

Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor je poudarila, da je primer sodelovanja med Postojnsko jamo in državo zagotovo primer dobre prakse, kakršnih bi moralo biti v Sloveniji več. Potrdila je, da je koncesionar veliko storil za ohranjanje narave, hkrati pa povečeval obseg poslovanja. Zahvalila se je za pripravljenost upravljanja in uspešnost trženja, ki pripomore k razpoznavnosti v svetovne merilu.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več