| Več
Snovalci 2014 so: Turistična vas Garden Village, Gozdni selfness in Trbič na vsako mizo

25.4.2014

V okviru dvodnevne Eko konference v Ljubljani, ki se je končala včeraj, so podelili nagrade Snovalec, s katerim sektor za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija spodbuja uresničevanje inovativnih idej na področju turizma. Med 43 prijavami je strokovna komisija izbrala 9 finalistov, naziv Snovalec 2014 pa je podelila trem projektom. To so projekti Turistična vas Garden village Bled, Gozdni selfness in Trnič na vsako mizo.

Za projekt Turistična vas Garden Village je Snovalca prejela Barbara Kokelj. Gre za inovativen ekološko-turistični program, ki nastaja na območju opustele blejske vrtnarije. V vasi bodo med drugim stale drevesne hiške, šotori nad vodo, glamping šotori, ekološka trgovina, restavracija, ribnik in polnilnica za električne avtomobile.

Lokalna turistična organizacija Laufar Cerkno je Snovalca dobila za projekt Gozdni selfness, ki različne fizične aktivnosti, sprostitev in samozdravljenje prenaša v odprte prostore, v naravo, kjer vladajo naravni elementi in materiali. Gozdni zrak, naravna zvočna terapija in barve narave so samo nekateri izmed njih. Goste bodo vodili po danes premalo izkoriščenih gozdnih poteh.

Zavod za turizem in šport v občini Kamnik si že nekaj časa prizadeva trnič, okusen, okrašen sirni hlebček z Velike planine nad Kamnikom, ki predstavlja posebnost naše kulturne pastirske dediščine, vključiti v kulinarične turistične vsebine. V okviru projekta Trnič na vsako mizo so poiskali primernega izdelovalca, izdelali celostno podobo in posebno embalažo, pripravljajo celovito zaščito trničev, dogovarjajo pa se tudi za njihovo umestitev na izbrana prodajna mesta in vključitev v ponudbo izbranih restavracij po vsej Sloveniji.

Sicer pa je v okviru 5. Eko konference ob Dnevu Zemlje, ki ga vsako leto organizira društvo Planet Zemlja, drugi dan bil namenjen trajnostnemu turizmu. Cilj organizatorjev je bil prepričati, da zeleni turizem deluje, zato so na dogodek povabili mnoge soustvarjalce slovenskega tranostnega turizma na državni, regionalni in lokalni ravni. Soorganizatorja sta bila letos Javna agencija SPIRIT Slovenija in Zavod tovarna trajnostnega turizma - GoodPlace.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več