| Več
Podeljene diplome 23 someljejem tretje stopnje

Podelitev diplom 23 someljejem tretje stopnje, foto: Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije je v restavraciji JB v Ljubljani podelilo diplome 23 someljejem, ki so uspešno opravili tečaj tretje stopnje. V Sloveniji je bila takšna podelitev prvič leta 2009, skupno pa je do danes tečaj tretje stopnje opravilo 50 someljejev.

V obdobju od leta 2009 do letos je društvo izpeljalo več tečajev prve in druge stopnje, kar je pogoj za vključitev v izobraževanje na tretji stopnji, ki ga je izvedlo lani po dopolnjenem izobraževalnem programu, v katerega so vnesliv se novosti in sodobne trende delovanja someljejev po svetu.

Od leta 1993 do danes je v Sloveniji osnovni tečaj uspešno zaključilo kar 761 someljejev. Na štirih tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 113 kandidatov, v letu 2009 pa je prvih 27 zaključilo tudi tretjo stopnjo. Skupaj z novimi je tako društvo na obeh tečajih usposobilo 50 sommelierjev tretje stopnje.

V nagovoru pred svečano podelitvijo diplom je predsednik društva Ivan Peršolja izrazil zadovoljstvo ob resnem in aktivnem pristopu k pridobivanju znanj na tečaju, ki se je potrdil tudi na izpitih. Ob čestitki je poudaril, da naziv someljeja tretje stopnje poleg veselja prinaša tudi večjo obvezo za strokovno delo in stalno nadgrajevanje znanja. Podpredsednik društva Davorin Škarabot pa je predstavil pomen pridobljenih znanj za uveljavljanje naših someljejev in slovenskih enogastronomskih posebnosti tudi na mednarodnem trgu.

Lani je minilo 20 let odkar je bilo Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije na skupščini v Kaliforniji sprejeto v polnopravno članstvo Mednarodnega someljejskega združenja (ASI). Program in vsebina društvenega strokovnega izobraževanja je povsem usklajena z zahtevami svetovnega združenja ASI, v njem društvo z izkušnjami tudi aktivno sodeluje pri pripravi novosti, ki bodo služile za prenovo izobraževanja v vseh članicah svetovne organizacije.

Slovensko društvo je konec januarja že začelo s tečajem prve stopnje v Ljubljani, zdaj pa potekajo priprave na tečaj druge stopnje. Veliko pozornosti bo društvo še naprej namenjalo tudi sodelovanju na različnih strokovnih in promocijskih prireditvah.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več