| Več
Ljubljana na seznamu 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu

Znak Global Top 100 Sustainable Destinations 2014

Pred nekaj dnevi je bil prvič objavljen seznam najbolj trajnostnih turističnih destinacij na svetu, tako imenovan Global Top 100 Sustainable Destinations 2014 - in na seznam se je uvrstila tudi Ljubljana. K ocenjevanju je bila povabljena in nominirana v luči svojega aktivnega dela na področju trajnostnega razvoja, ki je opaženo tudi na mednarodni ravni - v prvi vrsti gre zagotovo za njen naziv Zelene prestolnice Evrope 2016, poleg tega pa je Ljubljana ena od pilotnih slovenskih destinacij, ki uvaja indikatorje ETIS (sistem evropskih indikatorjev za trajnostne destinacije, ki ga je razvila Evropska komisija), in prva slovenska destinacija, ki se je ocenila po orodju GSTR - orodju, ki poleg evropskih indikatorjev vključuje tudi globalne indikatorje za trajnostne destinacije ter tako omogoča primerjavo trajnosti med destinacijami na globalni ravni. Seznam je bil oblikovan na osnovi odprtih povabil destinacijam, ki izkazujejo trajnostno delovanje ali pa na osnovi pridobljenih destinacijskih certifikatov (kot so QualityCoast, Biosphere in EarthCheck), sledil pa je postopek ocenjevanja s pomočjo 30 mednarodnih strokovnjakov.

Ocenjevanje za izbor najbolj trajnostnih destinacij je skupna iniciativa štirih globalnih organizacij na področju promocije in pospeševanja trajnostnega turizma - to so Green Destinations, TravelMole.com, Vision on Sustainable Tourismin Totem Tourism, v vlogi posebnega partnerja in svetovalca v procesu pa je bil vključen tudi Svet za trajnostni razvoj turizma (Global Sustainable Tourism Council). Ocenjevanje je izvajalo 30 priznanih strokovnjakov na področju trajnostnega razvoja, po globalno sprejetih kriterijih in orodjih.

»Seznam top 100 trajnostnih destinacij priznava prizadevanja destinacij, ki trajnostno delovanje jemljejo resno in na tem področju delajo trdo,« je ob tem dejal direktor Green Destinations Albert Salman. »Izbranih 100 destinacij izstopa zaradi vidnega in merljivega uspeha na svoji poti k večji trajnosti,« je dodal dr. Randy Durband, direktor Global Sustainable Tourism Council, vodilne organizacije na globalni ravni, ki je bila ustanovljena pred petimi leti z namenom zagotavljati enotno razumevanje trajnostnega turizma, razvili pa so globalne kriterije za trajnosten razvoj turizma (GSTC), s ciljem varstva okolja in podpore lokalnim skupnostim. Kot je dejal, merjenje trajnostnih prizadevanj ni preprosto in enoznačno, seznam pa na osnovi ocenjevanja mednarodnih strokovnjakov in s pomočjo objektivih in globalno sprejetih kriterijev priznava tiste destinacije, ki stopajo po pravi poti, z vidnimi in nadpovprečnimi rezultati.

Seznam ne ponuja preprostega ocenjevanja od 1 do 100, saj se destinacije razvrščajo na različne načine, tudi v odvisnosti od tega, v katero regijo sveta sodijo - tako so razdeljene na štiri regije (Evropa, Amerika, Afrika in Azija-Pacifik). Med evropskimi destinacijami se je na seznam uvrstilo 50 destinacij, iz sosednjih držav na primer le avstrijski Werfenweg in italijanski Migliarino San Rossore Massaciuccoli, medtem ko iz Madžarske in Hrvaške ni vključene nobene destinacije. Na globalni, splošni ravni pa so kot najbolj trajnostno ocenjeni portugalski Azori, otočje vulkanskega izvora sredi Atlantskega oceana, ki so pridobili oceno 8,9 od 10.

Strokovnjaki, ki so izvajali ocenjevanje, so ocenjevali po kriterijih v šestih sklopih: narava, okolje, kultura in tradicija, družbeno blagostanje, zelena ekonomija in certificirana zelena turistična politika. Slednji kriterij, ki se nanaša na certificiranje z uporabo globalnih indikatorjev za trajnostne destinacije (GSTC, ki jih je razvil prej omenjen Svet za trajnostni razvoj turizma), ima največjo težo. Ljubljana je v vseh prvih petih kategorijah dobila visoko oceno 8 (devetice so bile izredno redke), medtem ko v zadnji kategoriji (zelene turistične politike) še nima ocene, saj postopek ocenjevanja po GSTR še ni v celoti formalno zaključen - in ta ocena bo v kratkem dodana.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več