| Več
Festival oranžnih vin v Izoli

Novinarska konferenca o tretjem Festivalu oranžnih vin

Ta petek se bo na Manziolijevem trgu v Izoli na tretjem Festivalu oranžnih vin s svojimi vini predstavilo 59 vinarjev iz šestih držav, ob njih pa še 20 kulinaričnih ponudnikov. Gre za eno največjih svetovnih predstavitev belih vin, pridelanih s postopkom spontane podaljšane maceracije. Z več kot 150 vini se bo predstavilo 59 vinarjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije inSrbije, italijanski uvoznik gruzijskih vin pa bo predstavljal pridelek nekajvinarjev iz pradomovine vina.

»Festival oranžnih vin združuje pridelovalce, ki se obračamo nazaj k zemlji in tradiciji in smo opustili pridelavo s prekomerno uporabo sredstev, ki jih ponujajo multinacionalke. Izolski festival je lepa priložnost, da se enako misleči vinarji predstavimo ljubiteljem naših vin, da se družimo ter utrdimo naša prijateljstva in zaveze,« je na tiskovni konferenci v Manziolijevi palači, na kateri so predstavili petkov festival, povedal istrski vinar Uroša Rojac, udeleženec obeh dosedanjih prireditev v Izoli in obeh jesenskih ponovitev na Dunaju.

Izolski župan Igor Kolenc je poudaril, da je Izola sicer majhno mesto, a z veliko ponudbe: »Festival oranžnih vin dokazuje, da imamo kaj pokazati in ponuditi in to z zgodbo. S tem festivalom je Izola postala bolj vidna, pomemben pa je tudi zato, ker drugim prirediteljem sporoča, da je s kakovostjo mogoče prodreti.« Astrid Del Ben, predsednica samoupravne italijanske narodne skupnosti v Izoli pa je povedala, da je prireditev promocija za njihovo skupnost in palačo ter nadaljevanje zgodovinske zgodbe o Izoli kot mestu vina.

Bruno Zaro, predstavnik organizacijskega odbora, je dejal, da je zanimanje vinarjev iz številnih držav za sodelovanje na festival izjemno, a so prostorske možnosti žal omejene. Župan Igor Kolenc pa je dodal, da je le vprašanje časa, kdaj se bo začela obnova občinskih prostorov na bližnjem Velikem trgu, s katerimi bi mesto pridobilo približno 200 kvadratnih metrov veliko večnamensko dvorano, ki bo morda že prihodnje leto gostila še večji Festival oranžnih vin.

Festival oranžnih vin se bo ta petek začel ob14.30 uri s svečano otvoritvijo v cerkvi sv. Marije Alietske. Degustacija na Manziolijevem trgu in v Manziolijevi palači pa bo potekala med 15. in 21. uro.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več