| Več
Danes bo na portoroški Turistici na jubilejnem omizju slavnostni govornik dr. Miroslav Cerar

Na portoroški turistični fakulteti Turistici (Univerza na Primorskem) se na današnji dan odvija vrsta dogodkov ob 20. obletnici delovanja fakultete. Osrednji dogodek bo strokovno omizje o aktualnih vprašajih razvoja slovenskega turizma s temo Turizem potrebuje znanje, Slovenija potrebuje turizem, ki jo bo slovesno odprl predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Miroslav Cerar, udeležil se je bo pa tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Glavno sporočilo jubilejnega dogodka Fakultete za turistične študije Turistice je po 20 letih opozoriti širšo slovensko javnost, da Slovenija potrebuje turizem, vendar turizem z znanjem. »Le s sodobnimi znanji na področju trajnostnega razvoja, trženja in inovativnosti bodo mogoči novi preboji za razvoj te pomembne dejavnosti,« meni dekan prof. dr. Anton Gosar.

Kot že tolikokrat doslej, je slovenski turizem ponovno na prelomnici. Ob svetovni promociji Zelene, aktivne in zdrave Slovenije, ki poteka na veliki svetovni razstavi Expo v Milanu, se po štirih letih na domače prizorišče vrača Slovenska turistična organizacija, osrednja organizacija za promocijo turizma. Ministrstvo za gospodarski razvoj je prevzel strokovnjak s področja turizma in zastavil vrsto prioritetnih nalog za usmeritev te panoge. A turizem ni le gospodarstvo, je širši družbeni pojav, zato je za njegov trajnostni razvoj potrebna koordinacija različnih resornih ministrstev.

Pravkar objavljen Indeks konkurenčnosti v turizmu, ki ga je za leto 2015 prav v tem mesecu objavil Svetovni gospodarski forum, kaže, da je Slovenija med 140 državami šele na 103. mestu po udejanjanju trajnostnega razvoja turizma, po kakovosti poslovnega okolja na 106. mestu in po vlaganju v znanje zaposlenih v turizmu smo na 97. mestu. Veliko dejavnikov nas umešča v evropsko povprečje, kot vedno doslej, pa smo tudi letos visoko ocenjeni glede kakovosti naravnega okolja, vključenega v turizem (16. mesto).

Katera je konkurenčna prednost slovenskega turizma, kako se bolje povezati, kako doseči stabilen trend financiranja, kako učinkoviteje vlagati v znanje in kako inovativneje tržiti Slovenijo kot turistično destinacijo, so glavna vprašanja, ki jih bo zvečer odprla moderatorka omizja, dr. Maja Uran Maravić, prodekanka za sodelovanje z gospodarstvom. Govorci na omizju bodo poleg predsednika vlade in gospodarskega ministra tudi: Gregor Jamnik, predsednik Združenja hotelirjev Slovenije, Maja Pak s Slovenske turistične organizacije, Marjan Batagelj, predsednik uprave Postojnska jama d.d., Zenel Batagelj, predsednik družbe za trženjsko svetovanje Valicon ter Valentina Božič, svetovalka Hotelov Bernardin v Portorožu.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več