| Več
Avstrijska smučišča preplavljajo vse številnejše oblike zabave

4. december 2014

Štajerska, zeleno srce Avstrije, je pozimi, seveda v gorah predvsem bela in to je sezona, ko smučišča oživijo, k čemer prispevamo tudi Slovenci. Lani nas je bilo tam nekaj čez osem tisoč, a za nekaj čez tri odstotke manj kot prejšnja leta. Dežela pa vsako leto beleži vse več tujih gostov. In vsako sezono si turistični delavci izmišljajo nove, tudi hrupne zabavne in druge ponudbe, tako na smučišču kot drugje, saj samo radosti na smučeh niso več dovolj.

Vozovnica, ki šteje le čas na žičnici in na snegu

Ponekod je novost dovolilnica za smučanje po cevcu izven smučarskih steza, ki jo dobite po enodnevnem tečaju z vodnikom na temo obnašanje in poznavanje razmer na celem snegu. Med drugim morajo tečajniki nositi lavinske žolne, če bi se sprožil snežni plaz. V velikem tekaškem središču Ramsau so po novem zdravniki, ki tudi rekreativnim tekačem po pregledu in pogovoru svetujejo, kako se pravilno pripraviti na tek, kaj jesti in kdaj odložiti tekaške smuči, da bi ostali čili in zdravi. V tekaških hotelih pa takim gostom kuhajo po zdravnikovem navodilu. Po novem so v nekaterih krajih uvedli vozovnice, ki štejejo le čas, ko ste na žičnici in na smučeh. Tako v miru pojeste kosilo ali se sončite na terasi, ne da bi bili v strahu, da vam bo vozovnica potekla.

Zdravje na krožniku, pa še vino zraven

Tega niso storili le iz prijaznosti. Prisluhnili so gostincem, ki načeloma najrajši postrežejo z večno tradicionalnim golažem, s šunko, kranjsko klobaso z zeljem pa s carskim pražencem, a se lotevajo tudi nove trendovske kulinarike. V Semmeringu ponujajo kosilo »zdravje na krožniku« in tudi jed »snow and beef«. Svoj lonček so pristavili tudi štajerski vinarji s pokušnjo vin v gorskih kočah. Ponekod pa postrežejo kar s šampanjcem v kozarcu na snegu. Na Dachsteinu nudijo celo paket »Teden smučanja in vinskega užitka«. Ali ni v tem nekaj pretiravanja, še več nespameti in potuhe alkoholikom... bi rekli nekateri.

Kjer ni zabav, ne teras, je dolgčas

No, ob tem si ne morem kaj, da ne bi omenila »zabav« na kanadskem smučišču kot je Bamff nedaleč od Lake Louisa v provinci Alberta. Tu je na dva do tri tisoč metrov višine fantastično samo smučanje in še enkrat smučanje, četudi je pasje mrzlo, a je sneg vselej le v obliki pršiča. Užitek! Vse drugo je nerazumljivo dolgočasno: nobene gorske koče, nobene terase, nobenega lovljenja barve na soncu, nobenega modnega razkazovanja. Edino zatočišče je betonska zgradba z veliko »tovarniško jedilnico«, z betonskim podom, s plastičnimi, na tleh pritrjenimi stoli, samopostrežna s plastičnim jedilnim priborom z ameriško in kitajsko pa tudi vietnamsko hrano z nam neznanimi omakami pa kokakolo in pivom. Razočaranje je veliko. A v dolini je vendarle drugače, prijetno v sto let starem hotelu s tisoč sobami in pestro kulinariko. A vrnimo se k razkošni avstrijski ponudbi.

Sprehod z lamami, s pasjo vprego in noč na krpljah

Kaj vse lahko gost počne, če ne smuča. Lahko plava v bazenu, se drsa, sanka, si natakne krplje in zavije po gozdnih stezah ali po celem snegu, si ogleda kak muzej, denimo smučarskega v Semmeringu, potem si ponoči z baklo v rokah lahko ogleduje zvezde, podnevi najame lamo ali vprego s huskiji in gre na trekking. Zabave so številne, denimo v Cirkusu na snegu, ki bo pod ogromnim šotorom v Kreischbergu med svetovnim prvenstvom v deskanju in smučanju v prostem slogu, ki bo potekal med 15. in 25. januarjem. Avstrijska Štajerska je sploh glavna prirediteljica teh belih prireditev, med katerimi je v Schladmingu med najbolj znanimi tekma v alpskem smučanju, v Ramsau nordijsko tekmovanje in v Kulmu smučarski skoki. Vsa ta tekmovanja pa so priložnost za hrupne koncerte v alpskih ritmih ali rocku. Kar pa v glavnem ni zastonj. (Albina Podbevšek)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več