| Več
Prvič z avtonomnim vozilom v BTC Cityju Ljubljana

Cveta Potočnik, 27. april 2018

Prva vožnja z povsem avtonomnim vozilom, torej brez voznika, je vsekakor zanimiva izkušnja. Zaman se oziraš za voznikom in armaturno ploščo. Ko pred vozilo nenadoma stopi pešec, kar se v normalnem prometu seveda dogaja, se vozilo hitro ustavi. Danes je bilo to izkušnjo mogoče doživeti z avtonomnim vozilom Navya v BTC Cityju Ljubljana v okviru Dneva prihodnosti. Obiskovalce prireditve, domače in tuje politike ter gospodarstvenike je tako prvič v Sloveniji na kratko vožnjo popeljalo avtonomno električno vozilo. Hkrati je bilo na Dnevu prihodnosti mogoče spoznali različne novosti na področju mobilnosti prihodnosti ter prednosti sistema EliPay, ki omogoča sodobno in napredno obliko plačevanja s kriptovaluto v fizičnem svetu. Z uradno otvoritvijo je zaživelo tudi živo učno okolje za razvoj sodobnih tehnologij AV Living Lab v BTC Cityju Ljubljana.

Dan prihodnosti sta organizirali družbi BTC in AV Living Lab v okviru konference Ten-T Days, ki jo je v Ljubljani gostila evropska komisarka za mobilnost in promet mag. Violeta Bulc.

V sklopu dogodka so družbe BTC, AV Living Lab in Navya podpisale pismo o nameri za vpeljavo avtonomnega prevoza na območju BTC City Ljubljana in sodelovanje na projektih na področju digitalne transformacije vožnje. Prav tako so pismo o nameri podpisale družbe BTC, AV Living Lab, avstrijski SURAAA (Smart Urban Region Austria Alps Adriatic) in Deželna vlada Koroške o sodelovanju na različnih področjih in razvojnih projektih (razvoj avtonomne vožnje, zagonskih podjetij in poslovnih modelov, strojnega učenja, umetne inteligence, obdelave podatkov itd.). Tako Navya kot SURAAA sta postali uradni partnerici ekosistema AV Living Lab.

Birgit Hütter, pristojna za razvoj in integracijo sistemov za avtonomno vožnjo v družbi Magna Steyr je predstavila projekt testiranja avtonomne vožnje na območju Gradca, dr. Maik Böres, vodja ekipe za področje mobilnosti prihodnosti v družbi BMW Group, pa je povedal, da so posvetu že prodali tisoč električnih vozil, od tega v Sloveniji sto. Kot je dejal, sta za avtonomna vozila zelo pomembna mreža polnilnic za električna vozila s standardiziranimi priključki in stabilno ter hitro internetno omrežje. Kot je tudi dejal, bo v prihodnje verjetno v velikih mestih vedno manj ljudi želelo imeti svoje vozilo, seveda pa bodo želeli biti mobilni. Kako to zagotoviti je zdaj velikih izziv tako za avtomobilsko industrijo kot za tehnološka in informacijska podjetja ter operaterje mobilnih omrežij. To hkrati terja povezovanje podjetij iz različnih dejavnosti.

Obiskovalci so se na Dnevu prihodnosti spoznali z vozili avtomobilskih proizvajalcev BMW, Audi in Mercedes, ki intenzivno razvijajo sisteme za avtonomno vožnjo. Telekom Slovenijeje predstavil predstavil priložnosti, ki se odpirajo z uvedbo tehnologije prihodnje generacije omrežij (5G). Pri tem predstavljajo pametna mesta in skupnosti enega pomembnejših področij uporabe bodočega omrežja 5G, v katerem bo Telekom Slovenije uporabnikom ponudi ultra hitre in še bolj zanesljive ter varne storitve.

Na razstavnih površinah je Zavarovalnica Triglav predstavila varno mobilnost, Petrol električno mobilnost, Magna Steyr ustvarjanje podatkovnega okolja z naprednimi tehnologijami za avtonomna vozila, predstavniki podjetja Eligma pa nov plačilni sistem EliPay, ki omogoča plačevanje s kriptovaluto v fizičnem svetu. EliPay predstavlja eno od ključnih funkcionalnosti platforme Eligma, ki temelji na umetni inteligenci in tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Plačilni sistem je bil sredi aprila letos prvič testno predstavljen v BTC Cityju Ljubljana. Trenutno omogoča testna plačila, nakazila in prenose s kriptovalutama bitcoin in bitcoin cash, v prihodnosti pa bodo transakcije možne tudi z drugimi kriptovalutami. Pričakuje se, da bo do konca leta 2018 s kriptovalutami mogoče plačevati pri več kot 100 tamkajšnjih ponudnikih blaga in storitev.

Dogodek potrjuje, da v BTC Cityju Ljubljana razvijajo infrastrukturo, ki je napredna in primerna za testiranje tehnologije za mobilnost prihodnosti. »Po nekaterih ocenah naj bi avtonomna vozila popolnoma prevzela krmilo mobilnosti družbe šele čez dvajset let. A da se bo to zares zgodilo, je nujno zagotoviti varno in realno učno okolje za razvoj tehnologij na področju mobilnosti. V družbi BTC želimo v sodelovanju z AV Living Labom na svetovni zemljevid takšnih poligonov uvrstiti naše inovativno pametno mesto BTC City Ljubljana, ki že desetletja vlaga v razvejano, najsodobnejšo infrastrukturo v dobrobit svojih obiskovalcev in poslovnih partnerjev,« je povedal Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.

Daniel Avdagič, direktor družbe AV Living Lab, pojasnjuje: »AV Living Lab, kot smo poimenovali učno okolje za razvoj sodobnih rešitev in tehnologij v BTC Cityju Ljubljana, je edinstveno zaradi svoje pestrosti in dinamičnosti dogajanja. Območje se razprostira na 475.000 kvadratnih metrih ima 11 km cest, 14 krožišč in 8.500 parkirnih mest. Letno ga obišče 21 milijonov obiskovalcev, dnevno pa kar 40 tisoč vozil. Na območju se nahajajo sistem za polnjenje električnih vozil, bencinska črpalka, avtobusna postajališča, kolesarske poti in sistem za izposojo koles BicikeLJ, pa tudi garažna hiša ter več kot 450 trgovin. Celoten ekosistem predstavlja priložnost za razvijalce, ki želijo razvijati napredne tehnologije in usmerjati razvoj mobilnosti v prihodnje.«

Segment avtomobilske industrije je sicer le eno od področij, na katerem se bodo v sklopu AV Living Laba razvijale napredne rešitve in tehnologije. Družba BTC je namreč v iskanju novih poslovnih modelov in prebojnih konceptov aktivirala bogato razvejan sistem ulične, telekomunikacijske, energetske in inovativne infrastrukture na območju BTC Cityja pod krovnim imenom BTC City Living Lab. Tovrstna smer razvoja, ki temelji na tehnološkem napredku, je družbo BTC spodbudila k ustanovitvi poslovne enote BTC DIGIT za IT in digitalizacijo poslovanja, s katero se bo lažje soočala s tehničnimi, poslovnimi, znanstvenimi in drugimi izzivi. Družba BTC je aktivna tudi pri vzpostavljanju strateških partnerstev tako s tehnološkimi velikani kot z zagonskimi podjetji, univerzami, inštituti in drugimi. Leta 2015 je tudi soustanovila ABC pospeševalnik, v letu 2017 podjetje Eligma in v začetku 2018 še AV Living Lab.

Skozi strateško povezovanje, infrastrukturna vlaganja in uvajanje naprednih tehnoloških rešitev je družba BTC omogočila preobrazbo BTC Cityja iz inovativnega v pametno mesto, razvija pametno logistiko in išče rešitve za nadaljnji trajnostni razvoj. Pri tem daje velik poudarek na ustvarjanje energetskih prihrankov, lastno proizvodnjo energije iz obnovljivih virov in zmanjševanje ogljičnega odtisa.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več