| Več
Kulinarično doživetje Cresa

Prejšnji teden je na otoku Cresu potekalo srečanje članov hrvaškega kluba Gastronaut, udeležili smo se ga tudi nekateri člani FIJET Slovenija, ki s stanovskimi kolegi iz Hrvaške, Italije, Avstrije in Madžarske pripravljamo ustanovitev Združenja turističnih novinarjev Alpe-Adria. To je bila hkrati priložnost za odkrivanje številnih slikovitih zaselkov Cresa in spoznavanje izvirne creške kuhinje.

Hrvaški klub Gastronaut, ki je bil ustanovljen leta 1999, povezuje vodilne hrvaške gostince, enologe, vinarje, kuharje in nutricioniste, ki si prek različnih oblik druženja in strokovnih srečanj izmenjujejo izkušnje s področja kulinarike. Pomemben cilj članov kluba je tudi, da si s strokovnim izpopolnjevanjem prizadevajo za uvajanje novosti v hrvaško gastronomsko ponudbo ter njeno promocijo. Klub je nadgradnja projekta »100 vodilnih hrvaških restavracij«. Vodi ga Karin Mimica, direktorica podjetja Abisal, v okviru projekta pa je v začetku leta izžel že 16. vodnik po 100 hrvaških restavracijah. Med 2500 restavracijami so jih v prvem krogu izbrali z glasovanjem gosti preko portala gastronaut.hr, v drugem krogu so zanje glasovali gostinci, končno odločitev o izboru pa je sprejel častni odbor projekta.

V vodniku, ki je nastal v sodelovanju s hrvaškim Ministrstvom za turizem in Združenjem restavracij, je torej predstavljenih 100 vodilnih hrvaških restavracij s slikovnim gradivom, kulinarično ponudbo in izvirnimi recepti. Pomemben kriterij za vključitev v vodnik je izbor in kakovost ponujenih jedi, ocenjujejo pa tudi ponudbo vin, znanje tujih jezikov, raven postrežbe in urejenost restavracij. Eden izmed pogojev je tudi celoletno poslovanje.

Klub Gastronaut je v skoraj poldrugem desetletju delovanja organiziral številna strokovna srečanja, tematske večere in potovanja, za vsako srečanje določijo posebno temo, ki se nanaša bodisi na kulinarične posebnosti posameznih hrvaških regij ali območij ali na pripravo jedi iz izbranih in značilnih lokalnih sestavin. Srečanja so preplet strokovnih predavanj, izmenjave izkušenj ter pokušanja jedi in vin.

Zadnje srečanje kluba je prejšnji teden potekalo na otoku Cres v sodelovanju Turističnim uradom mesta Cres in Sabinom Kučićem, lastnikom restavracije Santa Lucija, ki je že tretje leto uvrščena med 100 vodilnih hrvaških restavracij. Skozi predavanja in pokušino jedi smo udeleženci spoznali avtohtone creške jedi pripravljene iz jagnjetine, divjačine, rib in morskih sadežev, pa jedi izpod peke in uvajanje ekološko pridelane jagnjetine v sodobno vrhunsko kulinariko. V konobi Bukaleta v Loznatih so pripravili jedi iz jagnjetine in marsikdo je prvič poskusil pohano, v restavraciji Santa Lucija v Cresu ribje jedi in jagnjetino, v restavraciji Tramontana v zgodovinski Beli so na mizo prišle jedi iz divjačine z zelišči in solatami iz domačega vrta, v konobi Hibernicia v slikovitih Lubenicah pa so se izkazali s hobotnico in krompirjem izpod peke. Prepričali smo se, da ima Cres tudi kakovostna oljčna olja, da nekateri tamkajšnji gostinci že uspešno vključujejo lokalne sestavine v ponudbo restavracij, da se vračajo h koreninam in znajo pripraviti tudi prijetna kulinarična doživetja. Creškim jedem so ponudili izbrana vina iz kleti Piquentum iz Buzeta, mašna vina iz škofovske kleti Đakovo, vina iz hvarske kleti Svirče in vina iz slavonske kleti Zdjelarević. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več