| Več
Dolenjska, dežela drugačnih doživetij

Na sejmu NatourAlpe-Adria sta Razvojni center Novo mesto in Kompas Novo mesto predstavila turistično ponudbo Dolenjske, dežele drugačnih doživetij. Dolenjska je zelo primerna za različne oblike aktivnega preživljanja prostega časa in te možnosti skušajo tudi kar najbolje izkoristiti, je dejal Matjaž Pavlin, direktor Kompasa Novo mesto.

Programe kulturno-zgodovinskih, kulinaričnih in drugih doživetij, ki jih ponujajo že tradicionalno, nadgrajujejo tudi z team-building vsebinami. Skoraj 1000 kilometrov pohodniških poti po Dolenjski prepletajo denimo s skrivnostmi steklenih jagod, programom na gradu Struga, hojo med vinogradi ali po energetski gozdni poti po Gorjancih. Dolenjska premore 1500 kilometrov kolesarskih poti, 412 kilometrov jahalnih in 167 kilometrov vodnih poti. Kot je dejal Pavlin, si prizadevajo za oživljanje reke Krke z novimi ponudbami, denimo supi, čeprav kraška lepotica Krka slej ko prej v prvi vrsti privlači ribiče.

Ribiška družina Novo mesto z največ člani v Sloveniji, razen Krke, upravlja tudi z njenimi pritoki in vanje vlaga devet vrst domorodnih vrst rib: potočno postrv, lipana, sulca,platnico, podust, linja, ščuko, soma in smuča. »Naše vode so bogate rib, sulec, dolg več kot en meter na primer, ni nobena redkost,« pravi predsednik društva Djordje Vučkovič.

Tjaša Intihar, vodja Kulturno turističnega centra Loški potok je podrobno predstavila možnost za opazovanje rjavega medveda, kralja bližnjih gozdov. Skupine, ki jih izkušeni lovci peljejo do opazovalnic, nikoli niso velike, udeležence poučijo o pravilnem obnašanju, verjetnost, da bodo zares videli kašnega izmed 7 rjavih medvedov, ki se zadržujejo v loških gozdovih, pa je 80-odstotna.

Obisk Dolenjske, Bele krajine in Kočevsko-ribniškega območja, predvsem pa najrazličnejših manjših ponudnikov, skušajo od lani spodbuditi s Kartico drugačnih doživetij, ki jo dobijo gostje, ki prespijo na tem območju vsaj eno noč. Kartica omogoča obisk pri 36 ponudnikih turističnih storitev od restavracij, glampinga, foto potepov do adrenalinskih doživetij ter obiska sirarn in vinskih kleti.

Turizem v zidanicah je projekt, ki ga Dolenjci uveljavljajo že nekaj let. Vanj je zdaj vključenih 40 zidanic in lani je v njih bivalo 13 odstotkov več gostov kot leto prej. Vendar pa si po besedah Matjaža Pavlina že pet let zaman prizadevajo za legalizacijo zidanic, saj se v njih skriva ogromen potencial za razmah turizma na podeželju in če bi bilo zidanic, urejenih za turistični obisk, bi jih lažje tržili tudi prek organizatorjev potovanj, morda tudi tujih. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več