| Več
Po 111 letih želja in prve ideje odprta razstava Expo Postojnska jama kras

22. april 2015

Danes so v Postojni, pred vhodom v Postojnsko jamo, v novem razstavnem paviljonu odprli razstavo EXPO Postojnska jama kras, potem ko so pred manj kot desetimi dnevi odprli prenovljeno vstopno dvorano v postojnski podzemni svet in most čez Pivko v Postojnski jami. Razstavni paviljon so uredili pod nekdanjim bazenom oziroma Hotelom Jama, za katerega je uprava družbe Postojnska jama tudi že napovedala obnovo in oživitev.

Nova razstava je postavljena zelo sodobno, informativno, poučno, pa za mlajše tudi zabavno, zbrano in razstavljeno je bogato gradivo o nastanku Postojnske jame in zgodovini njenega raziskovanja ter o urejanju jam za turistični obisk. Hkrati ponuja kopico poglobljenih informacij o krasu in njegovih značilnostih.

Kot je dejala ob otvoritvi dr. Nadja Zupan Hajna, znanstvena sodelavka postojnskega Inštituta za raziskovanje krasa, je razstava postavljena nivojsko glede na obseg posameznih informacij, torej tako za tiste, ki si želijo pridobiti osnovno vedenje, kot tudi za tiste, ki si želijo bolj izčrpne informacije o Postojnski jami in celotnem krasu. Med drugim je na ogled maketa, ki predstavlja lego Postojnske jame in podzemnega spleta jam v njeni bližini, prikazuje pa tudi pretakanje voda po podzemskih rovih, dvoranah in sifonih. Na steni slavnih so prikazane pomembne prelomnice v raziskovanju jam, pa njeni znani in slavni obiskovalci.

Po besedah Marjana Batagelja, predsednika upravnega odbora družbe Postojnska jama, ki nikoli ne skriva svojega čustvenega odnosa do bogatega podzemnega sveta, sodi postavitev in odprtje razstave v uresničevanje poslanstva družbe ter udejanjanje želja in prve ideje za tovrstno razstavo izpred 111 let. »Je pa današnji dan tudi zgodovinski, medtem ko odpiramo razstavo, jamarja Igor in Sebastijan plavata po rovu podzemne Pivke od sifona v Pivki jami proti Planinski jami, da bi raziskala povezanost labirinta podzemnega sveta na tem območju,« je še dejal Batagelj.

Ko povprašam jamarja Marka Krašovca, ki je od sedemdesetih let prejšnjega stoletja dalje 18 let raziskoval Postojnske jame in preplaval po njihovih vodah veliko, veliko kilometrov, ali mu je razstava všeč, zatrdi, da ga zelo veseli, da imajo sedanji upravljavci jame posluh za tovrstno predstavitev zgodovine in raziskovanja Postojnske jame ter da so svoje delo opravili dobro. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več