| Več
Luka Čeč, odkritelj najlepših delov Postojnske jame, je dobil svoj peron

Cveta Potočnik, 10. april 2018

Ko je 14. aprila leta 1818 svetilničar Luka Čeč odkril najlepše dele Postojnske jame je izrekel zdaj že legendarne besede "Tu je nov svet, tu je paradiž!". Kot je dejal predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj ob današnjem odprtju prenovljenega jamskega perona, ki so ga poimenovali po odkritelju, si ta zasluži, da so po njem naposled nekaj poimenovali, ne nazadnje je s svojim odkriteljem postavil temelje postojnskega turizma. In ta je bil lani izjemno uspešen, rezultati poslovanja družbe Postojnska jama so bili namreč najboljši doslej in so osnova za nove investicije v letošnjem in prihodnjih letih.

Peron Luke Čeča pred Koncertno dvorano

Jubilejno leto, 200 - letnico odkritja najlepših delov Postojnske jame bodo svečano obeleži jeseni, saj gre po Batageljevih besedah za obletnico državnega pomena, niz dogodkov pa so začeli danes z odprtjem spominskega perona Luke Čeča. Odprtje je zaznamoval znameniti vlakec, ki je pripeljal iz rova in pretrgal otvoritveni trak. Stari peron ni več ustrezal, prenovljeni se veliko bolj zliva z naravnim okoljem podzemlja, ima boljšo akustiko in osvetlitev, za prenovo so uporabili okolju prijazne materiale. Arhitekta Nikija Motoha je pri obnovi vodilo spoznanje, da je edina stvar, ki jo je človek v Postojnski jami dodal svetloba, ki naravi omogoča, da svoje bogastvo deli z obiskovalcem. »Jama je kraljica, človeški poseg - še tako navdihujoč - pa naj ostane sekundarnega pomena,« je prav tako njegova misel. Do prenovljenega perona bodo letos pozno jeseni že vozili novi vlakci, ki bodo zamenjali stare, na zunaj ne bo videti, da so novi, bodo pa manj hrupni kot sedanji in seveda sodobnejši.

Postojnska jama je povezana s številnimi legendami, ena izmed njih je vodnik Ivan Frank, ki ima najdaljši delovni staž v Postojnski jami in je v 40 letih bil v njej že najmanj trinajst tisočkrat. Ob prenovljenem peronu Luke Čeča se je starostni jamskih vodnikov Frenku, kot mu pravijo sodelavci, zahvalil Marjan Batagelj, ki je s tem, ne prvič, pokazal svojo čustveno navezanost do sodelavcev in jame.

Turizem je resna gospodarska dejavnost

Je pa predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj seveda tudi podjetnik in kot sam pravi, gre odlične rezultate družbe pripisati dejstvu, da jemljejo turizem kot resno gospodarsko dejavnost. Park Postojnska jama z vsemi znamenitosti si je lani ogledalo 1,2 milijona turistov, družba je ustvarila 25 milijonov evrov prometa in 6,5 milijonov dobička. Kot je poudaril Batagelj, je dodana vrednost na zaposlenega presegla 80.000 evrov, zadolženost družbe pa se je kljub številnim investicijam v zadnjih letih zmanjšala s 30 na 18 odstotkov. V prvi četrtini leta je Postojnsko jamo obiskalo 20 odstotkov več turistov kot v primerljivem lanskem obdobju, zato po Batageljevih besedah znova pričakujejo uspešno poslovno leto.

Letos bodo naložbe na območju Postojnske jame znašale 4,5 milijona evrov. Razen obnovljenega perona Luke Čeča in prenovljenega voznega parka v jamo bo letos novost tudi nov Muzej prisluškovanja v hotelu Jama. Nekoliko bolj dolgoročna obnova pa se nanaša na Promenado slavnih. Izmed načrtov za prihodnje je Batagelj napovedal razvoj ponudbe speleoterapije, prenovo drugega dela hotela Jama, ustanovitev lastne turistične agencije, ki je postala nujna zaradi širitve dejavnosti družbe in spremljanje novih investicijskih priložnosti. Po Batageljevih besedah bi družba lahko celo investirala več in hitreje, vendar pri vseh odločitvah upoštevajo tudi tveganja zaradi morebitne krize.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več