| Več
Znani obrazi iz turizma enakomerno porazdeljeni po strankah

Politične stranke o turizmu, foto: M. Korelc

Cveta Potočnik, 21. april 2018

Na vabilo desetih turističnih gospodarskih združenj, zvez in društev vodstvom političnih strank, da predstavijo svoje programske usmeritve na področju turizma, so se minuli teden odzvale le stranke: DeSus, NSi, SD, SDS in SMC. Na pogovoru sicer niso sodelovali vodje teh strank, pač pa Pavel Gantar za stranko DeSus, Peter Vesenjak za stranko NSi, Eva Štravs Podlogar za stranko SD, Marjan Hribar za stranko SDS in Zdravko Počivalšek za stranko SMC. Z izjemo predstavnika DeSusa so torej poglede posameznih strank predstavili ljudje, ki so bili ali so še v turizmu na vodilnih mestih vladnih resorjev za turizem.

Je aktualna strategija ustrezna?

Glede nedavno sprejete Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 so se omenjeni predstavniki strank strinjali, da je ustrezna, je pa Pavel Gantar menil, da jo bo težko uresničevati, ker njeno izvajanje sodi v pristojnost številnih ministrstev. Peter Vesenjak je ocenil, da bo za njeno uresničitev potrebno ustvariti ugodnejše poslovno okolje ter da je v njej najti premalo spodbud za majhna in srednje velika podjetja, pa da je premalo poudarjena vloga lokalne ravni. Eva Štravs Podlogar je dejala, da je strategija sestavni del nedavno sprejetega strankinega programa »Samozavestna Slovenija«, medtem ko je Marjan Hribar ocenil, da je premalo poudarjeno lastništvo turističnih družb in da bi morala privatizacija potekati hitreje. Zdravko Počivalšek je zatrdil, da namerava stranka SMC strategijo realizirati.

Samostojnega ministrstvu za turizem stranke ne predvidevajo

Za Zdravka Počivalška in stranko SMC je pomembna ustanovitev turistične divizije znotraj Slovenskega državnega holdinga zaradi končne privatizaciji turističnih družb, ki so v državni lasti in krepitev Direktorata za turizem znotraj gospodarskega ministrstva. Marjan Hribar meni, da samostojno ministrstvo za turizem ni nujno potrebno in da je sedanja umeščenost turizma znotraj gospodarskega ministrstva ustrezna. Podobno ocenjuje Peter Vesenjak, medtem ko pa besedah Eve Štravs Podlogar v stranki SD glede tega še nimajo dokončnega stališča, je pa potrebno biti čim bližje odločanju na vladi. Pavel Gantar je dejal, da je bistveno, da celotna vlada podpira področje turizma.

Zaradi novega sistemskega vira iz taks za promocijo manj iz proračuna?

Zdravko Počivalšek je zadovoljen, da je za promocijo na nacionalni ravni zdaj na voljo približno 16 milijonov evrov in da je uspelo v novi strategiji zagotoviti 25 odstotkov sredstev iz turistične oziroma promocijske takse za promocijo na nacionalni ravni, se pa zaveda, da bi zaradi tega lahko komu prišlo na misel, da se zanjo nameni manj denarja iz proračuna. Poudarja, da je naloga Slovenske turistične organizacije izvajanje promocije, obstajajo pa interesi, da bi se sredstva, s katerimi razpolaga, porabila tudi za druge namene. Eva Štravs Podlogar opozarja, da še vedno ni realizirano usmerjanje sredstev iz iger na srečo za promocijo, čeprav imamo že dolgo zakonsko podlago za to, medtem ko je po mnenju NSi potrebna boljša koordinacija znotraj STO in racionalna poraba sredstev. S slednjim se strinjajo tudi v DeSusu. Za SDS je ključno dolgoročno zagotavljanje financiranja promocije, tudi na lokalni ravni, nujno potrebni pa so tudi ukrepi za nov investicijski cikel v turizmu.

Vsi bi bolj fleksibilno delovno zakonodajo in manjšo obremenitev dela

Prevelika obremenitev dela je cokla razvoja, je dejal Marjan Hribar, tudi Eva Štravs Podlogar in Pavle Gantar sta zagovornika zmanjšanja obremenitve dela in bolj fleksibilne delovno zakonodaje. NSi po besedah Petra Vesenjaka zagovarja odpiranje več delovnih mest z višjimi neto plačami, medtem ko Zdravko Počivalšek ocenjuje, da je prekarnost rezultat toge zakonodaje in da je občutljivo področje delovne zakonodaje vsekakor naloga nove vlade od vsega začetka.

Turistična taksa še zbuja pomisleke

Glede turistične takse, ki, kot določa novi zakon o spodbujanju turizma, lahko znaša do 2,5 evra in katere višino določajo občine samostojno, je bilo iz publike slišati kar nekaj pripomb, češ da je oziroma bo zlasti za cenejše nastanitve zvišanje previsoko. S temi očitki in pomisleki se ni strinjal Zdravko Počivalšek, Marjan Hribar pa je ocenil, da je na splošno v Sloveniji turistična taksa razmeroma nizka in da bi morala biti glede njene višine politika celo bolj ambiciozna.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več