| Več
Upravljanje prenovljene železniške postaje Medvode prevzel Javni zavod Sotočje

Janez Platiše, 6. julij 2017

V Medvodah so danes odprli prenovljeno železniško postajo, hkrati so predali postajno poslopje v upravljanje Javnemu zavodu Sotočje. Gre za zgodovinski prvi primer, ko lokalna skupnost prevzema skrbništvo in upravljanje postajne stavbe. Slovesnost je potekala ob občinskem prazniku občine Medvode, ki letos poteka v znamenju 90-letnice rojstva rojaka Jakoba Aljaža.

Pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet Miloš Rovšnik, župan Občine Medvode Nejc Smole in direktor Javnega zavoda Sotočje Medvode Gorazd Renko, so ob odprtju podpisali tudi sporazum o sodelovanju pri razvoju turizma in javnega potniškega prometa v občini.

Medvoški župan Nejc Smole je na slovesnosti povedal, da železniška postaja v Medvodah že kar nekaj let ni bila v ponos kraju, zato so, da bi zadevo uredili, poiskali modus operandi. Pri tem so naleteli na velik posluh Slovenskih železnic. Občina je investirala v obnovo postajne stavbe, posodobitev Turistično informacijskega centra (TIC), novo kolesarnico in nekaj opreme okrog postaje.

Miloš Rovšnik je ob tem poudaril, da je to prva postaja, ki so jo v sodelovanju z lokalno skupnostjo namenili turizmu in da bodo temu zglednemu primeru sledile tudi postaje drugod po Sloveniji. Dodal je še, da so Slovenske železnice v prvih mesecih letošnjega leta prepeljale skoraj četrtino več potnikov v mednarodnem prometu v primerjavi z istim obdobjem lani, kar priča o razvoju in priložnostih, ki jih ponuja turizem. V Medvodah dnevno ustavi trideset vlakov.

V postajnem objektu bo odslej tudi novi Turistično informacijski center, ki po novem prevzema prodajo vozovnic v notranjem prometu. Tu je možen tudi nakup vstopnic za koncerte in prireditve, spominkov, izposoja koles, postajo pa dopolnjuje tudi pokrita kolesarnica.

Primer dobre prakse je plod sodelovanja med Slovenskimi železnicami, občino Medvode in Javnim zavodom Sotočje Medvode.

Pogovor z Nejcem Smoletom, županom Medvod in Pogovor z Milošem Rovšnikom, Slovenske železnice

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več