| Več
Postojnska jama: Tudi v Sloveniji je turistična družba lahko uspešna - Človeška ribica je globalna zgodba

Sredi junija bo odprtje popolnoma prenovljenega hotela Jama, foto: Postojnska jama

26. maj 2016

Družba Postojnska jama je danes na novinarski konferenci predstavila poslovne rezultate v preteklem letu. "Ti dokazujejo, da je tudi turistična družba v Sloveniji lahko uspešna," je dejal predsednik uprave Marjan Batagelj. Čisti poslovni izid je lani znašal dobrih 3,6 milijona evrov, približno šest krat več kot leta 2010, ko je prevzel krmilo družbe. Ob tem, da od tega leta stalno raste število zaposlenih, se je dodana vrednost na zaposlenega s tedanjih 40.000 evrov povečala na dobrih 62.500 evrov. Stopnja zadolženosti družbe pada in tudi popolno prenovo hotela Jama družba financira z lastnimi sredstvi.

»Od vsake vstopnice za ogled Postojnske jame znašajo dajatve državi 41 odstotkov, vse dajatve državi pa so lani znašale dobrih 7,5 milijona evrov. Od dobrih poslovnih rezultatov pa nima koristi le država, ampak z nagradami za kolektivno uspešnost tudi vsi zaposleni, s tem da njihova povprečna bruto plača kar precej presega tako slovensko povprečje kot tudi povprečje plač v javnem sektorju, " pravi Batagelj.

Medtem, ko se je lani število obiskovalcev vseh znamenitosti, ki jih upravlja družba, že približalo milijonu, ima na primer Vivarij zdaj letno skoraj 100 tisoč obiskovalcev, petkrat več kot pred leti, razstava Expo o krasu pa je lani pritegnila 30 tisoč obiskovalcev. Postavitev te največje razstave o krasu in Postojnski jami, je bila le ena izmed 2,3 milijona vrednih lastnih investicij, medtem ko so za t.i. koncesijske investicije namenili en milijon evrov in z njim med drugim uredili novo vstopno postajo v jamo ter prenovili vso razsvetljavo.

7 milijonov vredna naložba v obnovo hotela Jama

Največjo letošnjo investicijo predstavlja popolna obnova več let zaprtega in propadajočega hotela Jama, ki je bil zgrajen pred 45 leti. »Obnova je primer krožne ekonomije, saj gre za oživitev starega, tehnološko in energetsko zastarelega objekta z avtohtonimi materiali, ki jih ponuja kras, vgrajeno sodobno tehnologijo in energetsko varčno gradnjo,« pravi Marjan Batagelj. Ohranili so vse, kar je bilo še v dovolj dobrem stanju in je bilo za »stari« hotel Jamo tudi značilno, denimo vstopno kamnito stopnišče. Kultni hotel, v katerem bodo prevladovali barvni toni »podzemskega« sveta, bo imel 80 sob in dve konferenčni dvorani. »Naš cilj je doseči približno 70-odstotno zasedenost hotela, kar je seveda precej višje od povprečne zasedenosti slovenskih hotelov, ki znaša 40 odstotkov,« dodaja Batagelj. Uradna otvoritev hotela bo sredi junija.

V pričakovanju zmajevih mladičkov

30. januar 2016 je za Postojnsko jamo že zdaj zapisan med najpomembnejše zgodovinske mejnike, saj je takrat človeška ribica izlegla prvo jajčece, predvidevajo, da jih je vsega skupaj 60, zdaj, proti koncu maja, pa so zarodki že nadvse živahni, bolj razviti in veliki že med 17 in 18 milimetri. V navezavi s strokovnjaki in skupino biologov, ki bedijo nad dogajanjem v akvariju, je zdaj za Katjo Dolenc Batagelj, izvršno direktorico marketinga družbe,največja skrb, kako zagotoviti tudi v prihodnjih dneh v akvariju vse pogoje, da bodo pripeljali zgodbo do srečnega konca in se bodo iz zarodkov izlegle ličinke. Neprespane noči so kar sestavni del čakanja na zmajeve mladičke.

Dogajanje okoli človeške ribice v Postojnski jami z velikim zanimanjem spremljajo tudi ugledni svetovni mediji in strokovna javnost, kot pravi Marjan Batagelj, pa gre pri tej zgodbi za veliko vidikov. Po eni strani dokazuje, da so uspešni pri ohranjanju okolja in voda v postojnskem podzemlju in reki Pivki, po drugi strani pa tudi za večjo zavedanje o potrebi za vzgojo pravilnega odnosa do okolja in ravnanja z njim ter o potrebnosti nadaljnjega raziskovanja podzemlja. Pomemben vidik je tudi možnost za večjo prepoznavnost Slovenije v svetu prav zaradi človeške ribice, ali kot se sprašuje Batagelj, ali ne bi lahko bila človeška ribica za Slovenijo takšen simbol prepoznavnosti, kakršen je za Kitajsko panda. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več