| Več
Izjemno obiskan Prešernov smenj

10. februar 2018

Prešernov smenj v Kranju si je letos ogledalo okoli 25.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, takšen obisk dokazuje, da je najbolj prepoznana slovenska prireditev ob kulturnem prazniku, ki že 16. leto zapored odene mesto v pravo romantiko 19.stoletja.

V vseh kulturnih ustanovah, hramih in na vseh kotičkih mesta je potekal bogat kulturni program z več kot 600 nastopajočimi - zadoneli so pevski zbori in recitacije Prešernovih pesmi, zavrtele so se folklorne skupine, na ulicah se je predstavilo več kot 100 mojstrov domače, rokodelske in umetnostne obrti, ulično dogajanje so popestrili lajnarji, igrani prizori iz Prešernovega življenja, kulinarične dobrote Kranjske kuhne in nastop Vlada Kreslina. Kulturni program je privabljal ljudi v mesto cel dan in s tem podaljšal osrednji kulturno družabni utrip vse do večernih ur.

Slavnostni dogodek je odprl župan Boštjan Trilar, ki je v pozdravu podaril, da je treba kulturi izkazati spoštovanje in ji zagotoviti stabilno financiranje. Izpostavil je, da je Kranj od nekdaj mesto kulture, ne le zaradi bogate kulturne infrastrukture in številnih umetnikov, ampak tudi zaradi vsakodnevne prežetosti s kulturo. Zbrane na slavnostnem odru pred Prešernovim gledališčem sta pozdravila direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, mag. Tomaž Štefe in tržiški župan Borut Sajovic, ki sta v duhu dogodka deklamirala Prešernove pesmi.

V Prešernovem gaju je venec na grob dr. Franceta Prešerna v družbi kranjskega župana Boštjana Trilarja položil minister za kulturo Anton Peršak, polaganje venca pa sta pospremila častna straža gardistov Slovenske vojske in trobilni kvintet Policijskega orkestra. Vrhunec popoldneva je bil tudi letos sprejem aktualnih Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada, ki se dan po uradni podelitvi srečajo na Shodu muz na kranjskem Parnasi. Svoje portrete so si letos prvič ogledali tudi na ulični razstavi pred Mestno knjižnico Kranj, potem pa so se sprehodili skozi mestno jedro do Galerije Prešernovih nagrajencev, kjer je potekal slavnostni sprejem in ogled fotografske razstave Toneta Stojka »Portreti Prešernovih nagrajencev 2018«. Srečanje se je nadaljevalo v obliki sproščenega pogovora z nagrajenci v Prešernovem gledališču, ki ga je vodila publicistka in novinarka Patricija Maličev.

Organizator Prešernovega semnja je Zavod za turizem in kulturo Kranj, ki je dogodek soustvaril s številnimi folklornimi skupinami in kulturnimi društvi iz vse Slovenije, Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Prešernovim gledališčem, Layerjevo hišo in drugimi skrbniki kulturne dediščine. (Vir: Zavod za turizem in kulturo Kranj)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več