| Več
Izšel vodič po Sloveniji The Slovenia book štirih tujih novinarjev

13. februar 2015

V Slovenskem turistično informacijskem centru v Ljubljani je bila prvič predstavljena težko pričakovana knjiga The Slovenia Book - Top 100, ki je izšla v 3000 izvodih pri Iqbator d.o.o. V angleščini jo je napisala ekipa štirih tujih novinarjev: Yuri Barron iz Združenih držav Amerike, John Bills iz Walesa, Will Dunn iz Velike Britanije in James Cosier izAvstralije, ki je sedem let obiskovala, fotografirala in izbirala 100 najljubših krajev v Sloveniji. V dobrem letu načrtujejo izdati še knjigo o Ljubljani.

Izvršni urednik Niko Slavnič je poudaril, da knjigo odlikujejo opisi številnih znamenitosti, intervjuji z znanimi Slovenci in uporabni aktualni podatki. Knjiga vsebuje pregled številnih zanimivosti Slovenije in opisuje najkrajše poti do njih. V njej so po Slavničevih besedah skušali združiti na stotine fotografij in aktualne podatke o Sloveniji. Razlika v primerjavi z drugimi turističnimi vodiči pa je, da so ta vodič po Sloveniji pripravili tuji novinarji.

V knjigi, ki je napisana v angleščini, so slovenske znamenitosti razdeljene glede na njihovo geografsko lego, in sicer naseverno, južno, vzhodno, zahodno in osrednjo Slovenijo. Ob njih so tud izemljevidi. Razen tega je v njej med drugim predstavljenih deset največjih znamenitosti, deset najbolj tipičnih jedi, deset najbolj znanih gradov in deset smučarskih središč. Tujcem je v pomoč tudi manjši slovar z besedami in stavki prevedenimi iz angleškega v slovenski jezik ter njihova izgovorjava.

Knjiga je zanimiva tudi zato, ker je opremljena z izjavami znanih oseb, ki iz svojega zornega kota osvetlijo pogled na Slovenijo in njene zanimivosti. O kulinariki je spregovoril dr. Janez Bogataj, o slovenskih festivalih direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, plavalec Peter Mankoč pa je predstavil svoje najljubše lokacije za plavanje. Na začetku knjige, v uvodu, bralce nagovori predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na koncu knjige pa so strnjene informacije o različnih dogodkih in prireditvah, ki med letom potekajo po Sloveniji, o najbolj znanih restavracijah in o tujih diplomatskih sedežih.

Knjigo lahko kupimo za 19,90 evrov v knjigarnah MK,DZS, TIC-ih in v Fenix trgovinah, preko spleta pa na www.galarna.si/izdelek/16667/the-slovenia-book. (Janez Platiše, STA)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več