| Več
Turistični novinarji obiskali Gorenjsko

FIJET Slovenija je prvo letošnjo jesensko študijsko pot organiziral na Gorenjsko. Cilj poti je bil seznaniti se z nekaterimi novostmi na področju turizma na Bledu, v Kranjski gori in Planici, pa v Radovljici, Kropi in Termah Snovik. Študijsko turo je v sodelovanju z lokalnimi gostitelji organiziral Jože Jerman - Jerry.

Na Bledu so novinarji najprej obiskali Blejsko župnišče, kjer jim je župnik Janez Ferkolj razkazal prve cerkvene turistične sobe v Starem Farovžu, ki so prve tovrstne sobe v Sloveniji in prenovljeni Slovenski trg pred župniščem. Na Blejskem gradu sta jih sprejela blejski župan Janez Fajfar in Aljaž Toplak iz družine Jezeršek s potico in penino. Obiskali so tudi Grand hotel Toplice, direktorica hotelov v družbi Sava Turizem Mojca Kraševec pa jim je predstavila bogato zgodovino tega prestižnega hotela. Danica Purg, ustanoviteljica Poslovne šole Bled, kamor prihajajo na izpopolnjevanje vodilni kadri iz skoraj vsega sveta, je predstavila šolo-galerijo in programe izobraževanja vodilnih kadrov iz turizma.

Osrednja tema tiskovne konference v Kranjski Gori, ki se jo je udeležil tudi kranjskogorski župan Jani Hrovat, so bile priprave na zimsko sezono in problemi, ki jih imajo pri gradnji gondole na Vitranc in nove atraktivne proge zaradi togih zakonov Triglavskega narodnega parka. Sporno je, da jih zaradi zakonov ne morejo speljati po ugodnejši trasi in morajo minirati nekaj sto tisoč kubikov zemlje za progo, ki naj bi šla tik ob meji parka. Na dan, ko so bili novinarji v Kranjski Gori, je bilo v njej nekaj sto bikerjev in zasedena je bila skoraj do zadnjega kotička, sicer pa bo letošnja poletna sezona po obisku boljša od zimske.

V novem športnem in turističnem centru Planica so z vrha skakalnice že dobro vidne - pod nogometnim stadionom - bodoče proge za tek na smučeh, ki bodo lahko sprejele smučarje na 800 m dolgi stezi vse leto. Hotelov in gostiln v centru ne bo, pa saj so hoteli in dobre gostilne v bližnjih Ratečah in Kranjski Gori.

Program obiska v Radovljici je pripravila Nataša Mikelj, direktorica Turizma Radovljica, vanj so bili vključeni ogled starega mestnega jedra in Čebelarskega muzeja, ene izmed najlepših vinskih kleti v Grajski gostilnici in pokušina jedi, ki jih 10 gostišč ponuja pod znamko Okusi Radolce. Kot zanimivost kaže omeniti, da gostinci, ki so člani teh »okusov«, na vseh promocijskih kosilih sodelujejo skupno, tako, da vsak predstavi svoje jedi. Obisk Radovljice sta dopolnila ogleda Lectarske delavnice in Kovaškega muzeja v Kropi.

Ob zaključku študijske poti je Ivan Hribar, direktor Term Snovik predstavil razvojne načrte term. Prihodnje leto začnejo graditi nova hotela, olimpijski plavalni bazen, atraktivni bazen, atletsko stezo, kamp in še kaj. (Jože Jerman - Jerry)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več