| Več
FIJET - Svetovno združenje turističnih novinarjev in piscev

FIJET logo

FIJET je svetovno združenje turističnih novinarjev in piscev, ki je bilo ustanovljeno leta 1954 v Parizu, vanj so včlanjeni novinarji, pisci, fotografi in svobodni novinarji, specializirani za turizem. V članstvu FIJET so poleg 25 nacionalnih organizacij turističnih novinarjev tudi posamezniki iz tistih držav, v katerih ni nacionalnih združenj. Društvo FIJET Slovenija se je v združenje ponovno včlanilo leta 2006, sicer pa so bili slovenski turistični novinarji njegovi člani že v obdobju od 1961 do 1996. Od ponovne včlanitve v svetovno stanovsko organizacijo je društvo v njej zelo aktivno, na zadnji volilni skupščini v Ljubljani pa je bil predsednik FIJET Slovenija Drago Bulc izvoljen za člana Izvršnega odbora FIJET, hkrati pa imenovan za Izvršnega direktorja za Evropo.

FIJET organizira kongres z letno skupščino in strokovno razpravo na izbrano temo vsako leto. V zadnjih letih so kongres FIJET gostile države Turčija, Tunis, ZDA, Hrvaška, Maroko, Češka, Egipt, Slovenija, Romunija in Kitajska. Leta 2013 je svetovni kongres potekal v Maroku. Rekordna udeležba (464 delegatov) je bila leta 1992 v ZDA, povprečno pa se letnega srečanja udeleži 250 delegatov.

Slovenski turistični novinarji v FIJET

FIJET kongres 1985

Slovenski turistični novinarji so do zdaj organizirali dva FIJET kongresa. Leta 1985 je 28. FIJET kongres potekal v Portorožu v organizacije takratne Sekcije turističnih novinarjev Slovenije pod predsedstvom doajena slovenskega turističnega novinarstva Milenka Šobra. Kongresni udeleženci so poleg Slovenije obiskali tudi Hrvaško, Italijo in Avstrijo, kar je za tisti čas pomenilo izjemen multikulturni in mednarodni dogodek. V strokovnem delu kongresa so udeleženci obravnavali temo »Informacijska in komunikacijska tehnologija, pomen informacijskih sistemov in njihov vpliv na delo novinarjev«

FIJET kongres 2008

Jubilejni 50. FIJET kongres je potekal v Sloveniji od 17. do 23. oktobra 2008. Strokovna tema kongresa je bila »Klimatske spremembe in njihov vpliv na turizem«. Izhodišča za razpravo o temi so podali Marcelo Risi, direktor za komuniciranje Svetovne turistične organizacije, Lučka Kajfež - Bogataj, Biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljani, dr. Tanja Mihalič, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in dr. Hans P. Danuser, dolgoletni direktor Turističnega urada St. Moritz. Med kongresom je 170 kongresnih udeležencev spoznalo velik del Slovenije, obiskali so Šmarješke Toplice, Grad Otočec, Izolo in Portorož, Kras, Lipico in Štanjel, pa Novo Gori, Goriška Brda in Bled.

Več

FIJET Akademija za mlade turistične novinarje 2010

V okviru aktivnosti v svetovnem stanovskem združenju je FIJET Slovenija dal pobudo za organizacijo Akademije za mlade turistične novinarje in jo med 7. do 14. majem 2010 tudi uspešno izvedel. Akademije se je udeležilo 15 mladih novinarjev iz 9 držav. Izvedbo akademije na Gorenjskem je usklajeval Zavod za turizem Bled, njeno izvedbo pa so podprli Slovenska turistična organizacija, Direktorat za turizem pri Ministrstvu za gospodarstvo in Ekonomska fakulteta v Ljubljani ter družba BTC. Za projekt Akademije je FIJET Slovenija leta 2010 dobila nagrado za kreativnost in inovativnost Snovalec.

Več

Akademija 2011: Turizem postaja zelen

FIJET Akademija za mlade turistične novinarje, ki se je udeležuje 15 turističnih novinarjev iz 8 držav, je poteka junija 2011 v Portorožu. Akademijo je organiziral FIJET Slovenija - Društvo turističnih novinarjev v sodelovanju z mednarodnim Združenjem turističnih novinarjev in piscev FIJET ter ob podpori projekta Snovalec, Slovenske turistične organizacije, Ministrstva za gospodarstvo, portoroške fakultete Turistica, hotelov LifeClass & Spa ter številnih turističnih ponudnikov na slovenski obali, v njenem zaledju, na Krasu ter Goriškem in v Vipavski dolini.

Za najboljšo fotografijo, ki je bila posneta med Akademijo, je bila izbrana fotografija Giorgija Kozhuharova (Bolgarija), na 2. mesto se je uvrstila fotografija Danijele Grgić (Hrvaška), na 3. mesto fotografija Materja Zalarja (Slovenija) in na 4. mesto fotografija Chiare Meriani Merlo (Italija).

Več

Akademija za mlade turistične novinarje 2012 v Evropski prestolnici kulture

V začetku junija 2012 je FIJET Slovenija v Mariboru, Evropski prestolnici kulture 2012, izvedla 3. FIJET Akademijo za mlade turistične novinarje s 16 udeleženci iz 8 držav, na njej pa sta sodelovala tudi Tijani Haddad, predsednik svetovnega FIJET in Jacques Campe, generalni sekretar. Tema izobraževalne Akademije je bila Kultura, najbolj zelen segment turizma.

Več

Uvodna nagovora na Akademiji 2012

Udeležence Akademije sta pozdravila njen direktor Drago Bulc ter programska direktorica in direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor mag. Helena Cvikl.

Več

Predavanja na Akademiji 2012

Dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 in Dijana Madžarac, Marketing Zavod Maribor 2012 sta predstavili cilje in program Evropske prestolnice kulture Maribor. Udeleženci Akademije 2012 so poslušali predavanja mag. Helene Cvikl, programske direktorice Akademije in direktorice Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor ter Mojce Polak na temo: Okusiti Slovenijo - projekt integracije slovenske kulinarične dediščine v gostinstvo. Maša Puklavec, vodja odnosov s tujimi javnostmi Slovenske turistične organizacije je spregovorila na temo: Promocija slovenskih programov kulture in Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, Jose A. Dielens iz Združenja evropskih mest in regij za kulturo je ponudil odgovor na vprašanje ali so vse Evropske prestolnice kulture izkoristile priložnost. Beáta Seres, koordinatorka za mednarodne odnose in komunikacijo v Zsolnay Cultural Quarter je predstavila Zsolnay Cultural Quarter v Pecsi kot pomembno dediščino programa Evropska prestolnici kulture Pecs 2010. Delovanje in cilje združenja European Cities marketing, ki povezuje več kot 120 članov iz več kot 100 večjih mest in 32 evropskih držav, je predstavil njegov direktor Dieter Hardt-Stremayr,ki je hkrati direktor Turizma Graz.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več