| Več
Pri Mahničevih v dolini Dragonje turistični novinarji potrgali 300 kg grozdja sorte cipro

16. september 2016
Cipro je avtohtona vinska trta slovenske Istre, ki mu je FIJET Slovenija letos posvetil 6. Mednarodno trgatev turističnih novinarjev. Včeraj je več kot 20 turističnih novinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije in Avstrije v vinogradu družine Mahnič v dolini Dragonje natrgalo približno 300 kilogramov cipra. Ob trgatvi, ki so se je udeležili tudi župan občine Piran Peter Grossman, nekateri člani Omizja vinskih vitezov za Kras in Istro ter domačini, sta posebnosti te vinske trte predstavila Gvido in Ingrid Mahnič, s celotno družino treh generacij pa omogočila nadvse gostoljubno izpeljati ta dogodek.

Društvo FIJET Slovenija je v vinogradu vinarjev Mahnič iz Dragonje včeraj organiziralo že 6. Mednarodno trgatev turističnih novinarjev. Tako kot cilj vseh dosedanjih je bil tudi cilj tokratne promocija vinorodnih predelov Slovenije in še zlasti naših avtohtonih vinskih sort, tokrat sorte cipro oziroma muškat ruže, s katero je v slovenski Istri zasajenih približno 6 hektarov. Ta rdeča vinska sorta je bila nekoč v slovenski Istri dokaj prisotna, skoraj je že izginila, ko so njene cepljenke znova začeli saditi nekateri istrski vinogradniki.

Uspešne zgodbe Mahničevih

Vinograd, nekaj minut hoje oddaljen od vasi Dragonja, v katerem je potekala trgatev, ima po besedah Ingrid Mahnič svojo zgodbo: »Cipro smo posadili za sina Nika, ki je na prigovarjanje družine opustil željo, da bi se vpisal na medicinsko fakulteto in se odločil za biotehnično. Prvo trgatev smo v njem imeli leta 2011, iz grozdja potrganega v njem pridelujemo polsladki Muškat Rose Portorož. Imamo torej blagovno znamko vina, v katerem je tudi ime Portoroža.« Doda, da je cipro sorta, ki dozori zelo zgodaj, če jo trgajo pozno, iz nje pridobivajo vino Likor.

Mahničevi imajo zasajenih deset sort, pri čemer dajejo prednost starim sortam. Poleg malvazije, kraljice belih istrskih vin in refoška, pridelujejo denimo tudi črno borgonjo. Sicer pa je staro istrsko ime za malvazijo prav borgonja. »Zanjo je nono Gvido pobral cepiče v 76 let starem vinogradu bele borgonje, 15 let dela je vložil, da jo je vzgojil, leta 2009 pa smo jo prvič trgali. Letno napolnimo največ 1200 steklenic Črnre borgonje, ki je zelo elegantno in pitno vino. Dober brancin in ohlajena borgonja sta poroka okusov v ustih,« slikovito opisuje dosežek tasta Gvida Ingrid Mahnič. Čeprav je tudi sama članica Slovenskega reda vitezov vina in predsednica Društva vinogradnikov Slovenske Istre, kar dokazujejo njeno strokovno usposobljenost, pokaže veliko spoštovanje do znanja in izkušenj nonota Gvida Mahniča, ki ima naziv vitez vina eques de vino, ki so ga deležni le redki člani lokalnih združenj evropskih vinskih vitezov. In prav iz prepletanja dela več generacij, znanja, izkušenj, energije, komunikativnosti ter ljubezni do trte in vina je temelj uspešne zgodbe, ki so jo in jo še vedno razvijajo Mahničevi. Pa ne le na lastni kmetiji, temveč v sodelovanju z drugimi istrskimi vinarji tudi pri promociji istrskih vin.

Mednarodne trgatve od vzhoda do zahoda Slovenije

Po uspešni trgatvi slovenskih turističnih novinarjev leta 2010, ko so refošk na zgodovinski legi Purissima, v vinogradih Vinakoper, je na predlog predsednika društva Draga Bulca, dogodek prerasel v vsakoletno mednarodno trgatev. Prva, z udeleženci iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Srbije in Madžarske je bila leta 2011 na Jeruzalemu, kjer so novinarji trgali šipon, naslednje leto v Goriških brdih rebulo, zatem v Krškem žametovko in leta 2014 v vinogradu Primoža Lavrenčiča s posestva Burja v Vipavski dolini zelen. Za peto trgatev se je FIJET Slovenija odločil za Kras z namenom promovirati teran in 100-letno jubilejno trgatev pri vrhunskem vinogradniku in vinarju Borisu Lisjaku v Dutovljah, v enem od najstarejših vinogradov na Krasu, šesta pa je, kot smo že zapisali, potekala v vinogradu, zasajenem s 1000 trtami avtohtone istrske sorte cipro v Dragonji.

Sad vsakoletne mednarodne trgatve ni le promocija avtohtonih slovenskih vinskih sort, temveč leto po trgatvi tudi ustekleničenje protokolarnega Svetovnega vina turističnih novinarjev za protokolarna darila na mednarodnih srečanjih turističnih novinarjev doma in po svetu. (Cveta Potočnik)

Voljen Grbac: Fotoutrinki z mednarodne novinarske trgatve pri Mahničevih v Dragonji

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več