| Več
Mladi novinarji prinašajo po Akademiji nov veter v FIJET

12. februar 2015

Ves pretekli teden je v tunizijskem Hammametu potekala FIJET Akademija za mlade turistične novinarje. Akademije so se udeležili mladi novinarji iz Italije, Hrvaške, Turčije, Tunizije, Francije, Libanona in Slovenije. Udeleženca iz Slovenije sta bila Mankica Kranjec, svobodna novinarka, sodelavka Nedela in fotografinja ter Peter Močnik, sodelavec Radia Slovenija. Kot predavatelja sta bila na Akademijo povabljena Drago Bulc, predsednik in Cveta Potočnik, generalna sekretarka FIJET Slovenija.

Gre za izobraževalni program za mlade novinarje s področja turizma, ki sicer obvladajo novinarstvo, formalna izobrazba pa jim ne da zadostnega znanja za pisanje o turizmu, kot fenomenu sodobnega časa in globalne dejavnosti, skozi katero se prepletajo številne panoge, predvsem pa je vodilna gospodarska panoga v svetovni ekonomiji in gibalo splošnega razvoja moderne človeške družbe. Za obvladovanje sodobnih procesov v turističnih dejavnostih, tako na lokalni kot na globalni ravni, je potrebno vse več znanja, med drugim tudi v medijih. Pomanjkljivo izobraženi novinarji prek svojih medijev svoje bralce, poslušalcein gledalce pogosto neustrezno informirajo o turistični problematiki.

O hitrih spremembah v sodobnem turizmu ter vplivu političnih in drugih kriznih dogodkov na svetovni turizem je spregovoril Tijani Haddad, predsednik svetovnega FIJET, predsednik slovenskega FIJET Drago Bulc je predstavil delovanje in cilje najpomembnejših globalnih turističniho rganizacij in združenj, Cveta Potočnik, generalna sekretarka FIJET Slovenija pa je orisala 60 let delovanja svetovnega FIJET in izzive združenja vprihodnje. O moči besede, pisanju turističnih člankov in reportaž ter o novinarjih, ki so specializirani za posamezne turistične segmente, je govorila Karin Mimica, priznana hrvaška novinarka, specializirana za kulinariko. Vodila je tudi razpravo o informacijski tehnologiji v turizmu, katere sad je tudi oblikovanje strani FIJET World na Facebooku, ki bo poslej služila kot komunikacijski kanal med člani svetovnega združenja FIJET. Mladi udeleženci so v razpravah, ki so sledile teoretičnem delu Akademije oziroma predavanjem, sodelovali zelo aktivno in opozarjali na novosti zlasti v izbiri nastanitev med potovanji in pri iskanju različnih informacij o potovalnih ciljih, ki jih omogoča internet.

O moči fotografije v turističnih reportažah in o tem, kakšne bi morale biti, je nekaj misli nanizal znani hrvaški umetniški fotograf Voljen Grbac, ki bo hkrati vodil komisijo, ki bo izbrala tri najboljše fotografije posnete med Akademijo na temo »Ujeti lepoto Tunizije«. Avtorji treh najboljših fotografij bodo razglašeni na naslednjem letnem FIJET kongresu.

Priložnosti in motivov za fotografiranje je bilo med enotedenskim bivanjem v Tuniziji veliko, zlasti med ogledi prestolnice Tunis, tamkajšnega muzeja mozaikov Bardo in medine ter med ogledom turističnega središča Hammamet, Yasmine, vasic Nabeul in Sidi Bou Saïd, oljčnih nasadov in peščenih plaž v tretjem največjem tunizijskem mestu Sousse, pa zaokroženega turističnega kompleksa z marino Kantaoui ali pristanišča Beni Khiar. Poleg teh krajev sta bila v program Akademije vključena tudi ogled sodobne radijske postaje Al Jawhara v Soussu in mesta Monastir, v katerem je bil rojen Habib Bourguiba, prvi predsednik samostojne Republike Tunizija v letih med 1957 in1987 in utemeljitelj sodobne tunizijske države. (Cveta Potočnik)

Udeleženci na Akademiji za mlade turistične novinarje in predavatelji

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več