| Več
57. Kongres FIJET bo na Malti, Ljubljani bo leta 2016 podeljeno Zlato jabolko

Od 12. do 15 maja je bilo v Novem Sadu in Subotici delovno srečanje članov Izvršnega odbora in Odbora direktorjev Svetovnega združenja turističnih novinarjev in piscev FIJET. Kot predstavnik FIJET Slovenije se ga je udeležil Drago Bulc, ki je član obeh vrhovnih organov tega združenja.

Predsednik FIJET Tijani Haddad je obvestil, da bo letošnji kongres svetovnega združenja na Malti v drugi polovici oktobra. Vesela novica za FIJET Slovenija in slovenski turizem, predvsem pa za našo prestolnico, pa je potrditev kandidature Ljubljane kot »Zelene prestolnice Evrope 2016« za prejemnika najvišjega priznanja FIJET - Zlato jabolko 2016. Vsi člani so z zadovoljstvom sprejeli tudi predlog, da se ob podelitvi Zlatega jabolka Ljubljani v našem glavnem mestu sestaneta tudi oba najvišja organa FIJET. Poleg Ljubljane bosta prihodnje leto dobitnika Zlatega jabolka še bolgarski Plovdiv in Ypres v Belgiji.

Oba vrhovna organa FIJET sta poleg že potrjenih prejemnikov »turističnega oskarja« za leto 2015, Moskve in Dubrovnika, sklenila, da se izjemoma podeli priznanje tudi turističnemu središču Palić pri Subotici, ki so ga ob 170-letnici začetka tamkajšnjega turizma zgledno uredili in mu povrnili nekdanjo podobo iz časov Avstro-Ogrske monarhije.

Na sestankih najvišjih organov smo sprejeli tudi poročila o delu nacionalnih združenj FIJET. Ob zelo dobro pripravljenem poročilu je generalna sekretarka Marijana Rebić kot najbolj aktivni nacionalni organizaciji pohvalila Hrvaško in Slovenijo.

Ob delovnem delu programa so nam naši srbski kolegi iz Vojvodinepripravili zelo zanimiv ogled nekaterih turističnih zanimivosti. Tako so nekateri prvič spoznali zdravilišče Vrdnik na Fruški gori, kjer smo bili dva dni nastanjeni v hoteluPremier Aquakategorije petih zvezdic, ki se ponaša z visoko kakovostjo storitev. Ogledali smo se tudi kulturno in vinogradniško središče Vojvodine, Sremske Karlovce in moderne sadovnjake ter vinograde Deurič. Na vse udeležence je velik vtis naredil obisk vinogradništva Kovačevič v Irigu, še posebej pa obisk kleti Zvonko Bogdan pri Paliću, ki po arhitekturi in opremi ter kakovosti vin sodi v sam evropski vrh.

Ogledali smo si nekaj kulturno zgodovinskih znamenitosti, med drugim tudi samostan Jazak, enega izmed 16 aktivnih pravoslavnih samostanov na Fruški gori. Udeleženci so bili tudi presenečeni, ko so v Sremski Mitrovici ob ogledu ostankov rimske metropole Sirmium izvedeli, da se je na območju sedanje Republike Srbije rodilo kar 17 rimskih cesarjev.

Posebno čast udeležencem sta izkazala podpredsednik pokrajinske vlade Vojvodine Miroslav Vasin in finančni minister Radoman, ki sta se nam pridružila na sklepni slavnostni večerji v restavraciji Mala gostiona na Paliću, ki se ponaša z več kot 160-letno tradicijo in je eden najbolj poznanih gostinskih lokalov v Vojvodini. Srečanje v Srbiji so člani Izvršnega odbora in Odbora direktorjev nacionalnih združenj končali v srbskem glavnem mestu Beograd. (Drago Bulc)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več