| Več
ITB Berlin: Leto 2012 bo rekordno, po svetu naj bi letos potovala milijarda ljudi

To optimistično napoved je v okviru Berlinske turistične borze dal Taleb Rifai, generalni sekretar Svetovne turistične organizacije (UNWTO) in dodal, da bo tako svetovna turistična industrija tudi v letošnjem letu ostala pomemben generator gospodarske rasti, potem ko je potovalo lani 980 milijonov ljudi, kar je bilo rekordno število kljub političnim krizam na Srednjem Vzhodu in v Severni Afrike ter naravni in ekološki katastrofi na Japonskem. Lani je turizem ustvaril že 5 % svetovnega BDP in 6 % vsega izvoza. Po napovedih naj bi na globalni ravni turizem letos dosegel od tri do štiri odstotno rast, bo različna v posameznih svetovnih regijah. Po podatkih UNWTO si tako Azija, Pacifik in Afrika lahko obetajo štiri do šest odstotno rast, Amerika in Evropa od dva do štiri odstotno, Srednji Vzhod pa stagnacijo ali do pet odstotno.

Po besedah Taleba Rifaia je še vedno izjemno veliko ovir, zaradi katerih globalni turizem ne raste hitreje, med njimi so največja vize in Schengenska meja, nič manj resne pa davki in naraščajoče cene goriva. Poudaril je, da so se številne mednarodne turistične organizacije in združenja pred nedavnim prvič poenotile in odločile za skupno zagovarjanja interesov svetovnega turističnega gospodarstva v politično-gospodarskih centrih odločanja. Poslej bodo po njegovih besedah enotno delovali UNWTO, World Travel & Tourism Council (WTTC), Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA), Mednarodno združenje civilnega letalstva (ICAO) in Svetovni gospodarski forum (WET).

Tako kot vselej je na berlinski borzi veliko pozornosti pritegnila predstavitev lanskih rezultatov in letošnjih napovedi Svetovnega Turističnega Monitorja inštituta IPK International. Njegov direktor Rolf D. Freitag je glede letošnje turistične bere zmerno optimističen, klub morebitnemu nadaljevanju globalne gospodarske krize napoveduje dva odstotno rast. Povpraševanje bo v porastu zlasti v Aziji in Južni Ameriki, Evropa si lahko obeta le eno odstotno rast, Severna Amerika pa celo rahlo zmanjšanje. Po njegovi oceni utegnejo na letošnja turistična gibanja vplivati tako volitve v ZDA, Rusiji in na Kitajskem, kot višje cene goriva in hrane ter upočasnjena gospodarska rast v Indiji, Rusiji in na Kitajskem. Predstavil je tri scenarije od najbolj pesimističnega do optimističnega in dejal, da kaže verjeti Majevskemu koledarju, ki leto 2012 oznanja za leto svetovne regeneracije.

Prvič do zdaj je bila v okviru ITB skupna Problemska okrogla miza o Sredozemlju v organizaciji UNWTO in ITB Kongresa, na njen pa so sodelovali številni turistični ministri iz sredozemskih držav. Spremljal jo je tudi Marjan Hribar, generalni direktor slovenskega Direktorata za turizem in inovacije. 29 sredozemskih držav je Taleb Rifai, generalni sekretar UNWTO, označil za zibelko sodobnega turizma, v ta del sveta letno prihaja 300 milijonov turistov oziroma tretjina vseh svetovnih. Med turistične države, ki so v vzponu, je poudaril, lahko štejemo Slovenijo, Turčijo, Hrvaško, Jordanijo in Libanon. Pričakovati je, da bo do leta 2030 države, ki jih bodisi zaradi geografske lege ali kulture lahko štejemo med sredozemske , obiskalo že 500 milijonov turistov letno, njihov delež v svetovnem turizmu pa naj bi dosegel 44 odstotkov. Vendar je poudaril Rifai, če te države ne bodo uveljavile novih poslovnih modelov, inovativnih konkurenčnih ponudb, če ne bodo skrbele za okolje in uresničile principa sodelovanja namesto konkurenčnega tekmovanja, jih utegne prehiteti Azija in slej ko prej bo več kot 80 odstotkov turistov k njim prihajalo iz Evrope ne pa tudi drugim svetovnih območij.

V 25 velikih dvoranah, kjer je predstavljalo turistično ponudbo 187 držav in se je večina odločila za zelo sveže in sodobno zasnovane razstavne stojnice, je bila s stojnico prisotna tudi Slovenija. Domiselna popestritev stojnice z zdraviliškim parkom in dobro vidni napisom o okoljskem projektu Egozero je naletela na zanimanje. Ta projekt, ki ponuja raziskovanje Slovenije z električnim avtomobilom, poudarja zeleno usmerjenost slovenskega turizma, zanj pa se zelo zanimajo tudi slovenska zdravilišča. Prav Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč se je letos kot partner STO prvič predstavila na borzi. Na tradicionalni novinarski konferenci je Slovenija med drugim predstavila tudi novo 584 kilometrov dolgo pohodniško pot Alpe-Adria od avstrijskega Velikega Kleka prek Kranjske Gore, skozi dolino Soče, po Goriških Brdih in skozi Lipico do Milj v Italiji. Prav za pohodništvo po Sloveniji je na nemškem trgu zdaj zelo veliko zanimanja, je povedala Majda Rozina Dolenc, vodja predstavništva STO v Nemčiji. Potem ko je lani našo državo obiskalo 12 odstotkov več nemških gostov, so tudi napovedi za letos optimistične, med drugim verjetno tudi zato, ker je STO močneje prisotna na nekaterih internetnih portalih, tudi na nemškem Googlu, hkrati pa je kot novost vpeljala online prodajo štiri in osem dnevnih programov. Za nemško tržišče nasploh so napovedi za letos zelo spodbudne, čeprav so že lani rekorno veliko potovali, naj bi se letos krivulja rasti števila potovanj še dvigovala. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več