| Več
Obirali smo žametno črnino v Raki

30. september 2013

Včeraj se je v Posavju končala 3. Mednarodna trgatev turističnih novinarjev, ki so se je udeležili turistični novinarji iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Češke, ZDA, Kanade in Slovenije. Tokrat je trgatev žametne črnine ali kavčine potekala v vinogradih na pobočju pod zidanico Kralj v kraju Podulce pri Raki. Trgatev je omogočila Regionalna destinacijska organizacija Posavje v sodelovanju s Centrom za podjetništvo in turizem Krško, Vinsko Kletjo Krško in številnimi gostitelji iz vinorodnega Posavja. Iz grozdja, ki so ga novinarji trgali v soboto, bodo v Vinski kleti Krško donegovali četrto protokolarno vino Fijet Slovenija - cvičkovo penino. V kleti bodo po 10 mesecih zorenja ustekleničili vsega 100 steklenic cvičkove penine.

V okviru tridnevnega obiska Posavja so tuji in slovenski novinarji trgali grozdja v vinogradu Hruškovec pod zidanico Kralj v Podulcah pri Raki, kjer so jim člani Turističnega društva Lovrenc na Raki tudi predstavili tradicionalni način trgatve. Za nekatere je bila to prva trgatev sploh, zato jih je gospodar Andrej Kralj najprej podučil, da je treba grozdje, preden ga vržejo v brente, skrbno očistiti suhih, plesnivih ali zelenih jagod. Ogledali so si tudi Vinsko klet v Krškem in izvedeli marsikaj zanimivega o vinorodnem območju Posavja. Novinarji so obiskali Cvičkov hram na Cirju pri Raki, si ogledali gradove Rajhenburg, Mokrice in Sevnica. Spustili so se s splavom po reki Savi v Radečah. Obiskali so vinski kleti Dular in Mastnak ter doživeli zanimiv večer na etnoart turistični kmetiji Špiler v Kostanjku, seznanili pa so se tudi s ponudbo Term Čatež.

Vinska klet Krško v lastni Kmečke zadruge Krško je naša največja cvičkova vinska klet, letno pridelajo 1,5 milijona vina. Lastne vinogradniške površine ima na Sremiču, kjer pridelujejo vrhunska bela, rdeča in predikatna vina. Najpomembnejša blagovna znamka Vinske kleti Krško je nedvomno cviček PTP, zanj grozdje odkupujejo od članov zadruge. Letos jim jo je zagodla toča, zato bo grozdja manj, morali pa so tudi opustiti nekatere načrte za ureditev večje dvorane za degustacije v kleti. Sicer pa so novinarje sprejeli v obokani kleti, pokušino vin pa so dopolnile emitne jedi brežiške Ošterije Debeluh. Jure Tomič, član evropskega združenja vrhunskih mladih gostincev Jeunes Restaurateurs d´Europe, je najbolj navdušil s pečeno šunko v testu.

Pravo presenečenje in doživetje je za novinarje predstavljal Cvičkov hram na Cirju pri Raki, ki se ponaša s častnim nazivom Ambasada cvička1. Z besedo jih je pozdravil predsednik Društva vinogradnikov Raka Ivan Vizlar,s pesmijo pa člani društva, za gobov golaž z ajdovimi žganci in druge značilne dolenjske jedi pa so poskrbele članice društva. Lepo zasnovan dvonadstropni cvičkom hram so uredili člani društva s prostovoljnim delom in strokovno pomočjodr. Janeza Bogataja, pri delu pa so jim pomagali domala vsi sovaščani. Pravo veselje je danes videti, kaj lahko naredijo ljudje, če stopijo skupaj in če jih povezujejo podobna zanimanja, v tem primeru ljubezen do cvička in prizadevanje za uveljavitev tega posebnega dolenjskega vina ne le pri nas ampak tudi v svetu. V zgornjih prostorih cvičkovega hrama je urejena etnološka zbirka, v spodnjih pa sta klet in soba za družabna srečanja. Ob domu so uredili manjši vinograd, v katerem so vinske trte z imeni cvičkovih ambasadorjev.

Grad Rajhenburg na skalnem pomolu nad Savo je eden najstarejših in najpomembnejših gradov v Sloveniji, prva pisna omemba o njem sega v 9. stoletje. Zdaj je grad v lasti Občine Krško, ki ji je po dolgotrajnih prizadevanjih in pripravah uspelo obnovitvena dela izpeljati v vsega 14 mesecih. Grad je zdaj v celoti obnovljen in odprt za obiskovalce, v njem že potekajo različne prireditve, postavili so nekaj muzejskih zbirk, med njimi tudi razstavi o izgnancih med 2. svetovno vojno in o o trapistih, ki so se v gradu naselili leta 1881.Trapisti so s svojim delovanjem močno vplivali na življenje v širši okolici gradu. Trapisti so namreč imeli različne obrtne delavnice, ukvarjali so se s poljedelstvom, živinorejo, vinogradništvom, čebelarstvom in kot prvi v Sloveniji so začeli industrijsko proizvajati čokolado, pridelovali so kakovostna vina in izdelovali likerje. Vse te njihove dejavnosti želijo zdaj na Gradu Rajhenburg obuditi in čokoladnica družinskega podjetja Hiša trt, vina in čokolade Kunej je v hiši pred gradom že zaživela. Turističnim novinarjem so se predstavili s svojo posebnostjo - čokoladnim vinom. V grajski restavraciji kuharski mojster Andrej Fritz uspešno uvaja prepoznavno kuhinjo, ki vključuje značilne dolenjske jedi iz lokalnih sestavin. Za novinarje je pripravil kraljevo pojedino.

V naselju Kostanjek blizu Zdol pri Brestanici so novinarji obiskali etnoart turistično kmetijo Špiler, ki na prostem najprej preseneti z domiselno uporabljenimi sadeži narave za okrasitev oziroma svojevrstne skulpture: zdi se,da uporabijo prav vse, od sončnic do buč, trtnih listov do lesa. Preseneti pa tudi z domiselno urejenimi gostinskimi prostori, izborom jedi in na domačiji pridelanimi vini.

Center za podjetništvo in turizem Krško v Posavju, ki je pripravil program Mednarodne trgatve turističnih novinarjev, tudi sicer uklajuje in skrbri za razmah turistične ponudbe v območju ob Savi in Krki, v svoje aktivnosti pa v veliki meri vključuje lokalno prebivalstvo, za Posavje značilne dejavnosti, kulturno-zgodovinske spomenike in doživetja podeželja. Vpeljali so projekt Turizem v zidanicah, s katerim v turistično ponudbo Posavja že vključujejo zidanice in drugačno doživljanje krajine, ljudi in njihovega načina življenja. Označili in uredili so šest pohodniških poti, več vinskih cest, razvijajo kolesarske poti vzdolž Save in Krke, po katerih se je mogoče zapeljati tudi z električnimi kolesi ob pomoči mobilnih aplikacij. Med pomembne aktivnosti centra sodi tudi izobraževanje lokalnega prebivalstva in gostincev, pa seveda sodelovanje z vinarji, od tistih najmanjših, ki imajo družinske vinske kleti do zadrug in velikih vinskih kleti. Če smo še pred nekaj leti turizem v Posavju povezovali v prvi vrsti z zdraviliškimi in vodnimi doživetji v Termah Čatež, zdaj zahvaljujoč organiziranemu pristopu k vključevanju naravnih in drugih posebnosti, ki so plod dela Posavcev, lahko brez pretiravanja rečemo, da je za radovednega popotnika ta del Slovenije pol pristnih doživetij. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več