| Več
Silverka Lesjak Klapš, članica slovenskega FIJET, nagrajenka natečaja Marco Polo

V Zagrebu je v začetku tedna potekala svečana podelitev nagrad Marco Polo, ki jih podeljuje hrvaško Združenje turističnih novinarjev in potopiscev FIJET za najboljše potopise o Hrvaški in o tujih državah, katerih avtorji so člani nacionalnih združenj FIJET. Med nagrajenci je bila tudi Silverka Lesjak Klapš, urednica revije za turizem in potovanja HORIZONT in članica FIJET Slovenija, ki je prejela nagrado za izjemno dobro reportažo o Maroku, kjer je leta 2013 potekal svetovni kongres združenja FIJET. Nagrado - kipec Marca Pola, delo hrvaškega kiparja Luja Lozice, za najboljšo turistično reportažo objavljeno letos na Hrvaškem je prejel Paul Bradbury, britanski pisec, ki že 12 let živi na Hvaru, poleg dveh knjig pa je o Hvaru in Dalmaciji objavil že več kot 6000 reportaž.

Kipec Marca Pola za najboljšo reportažo o Maroku, ki jo FIJET Hrvaške podeljuje tujemu novinarju, članu enega izmed nacionalnih združenj FIJET, je prejel Luis Nunez Ladeveze, španski novinar, pisatelj, publicist in profesor novinarstva.

Dobitniki priznanj za predstavitev hrvaških turističnih območij, prizadevanj za trajnostni turistični razvoj in ohranjanje kulturne dediščine pa so tudi hrvaški novinarji Ivo Sila, Matej Perkov, Mirjana Žugec in Stipe Božič.

Podelitvi so poleg predstavnikov Ministrstva za turizem Hrvaške in hrvaškega turističnega gospodarstva, prisostvovali hrvaški novinarji in tudi novinarji, člani mednarodnega združenja FIJET iz Španije, Tunizije, Italije, Rusije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije. Udeležili so se je tudi predsednik svetovnega FIJET Tijani Haddad ter člana Izvršnega odbora Ertan Sandikçioğlu iz Turčije in Drago Bulc iz Slovenije.

Letošnja, tretja podelitev nagrad in priznanj Marco Polo, je bila še toliko bolj slovesna, saj so hrvaški kolegi hkrati obeležili 50. obletnico ustanovitve Sekcije turističnih novinarjev Hrvaške pri Združenju novinarjev Hrvaške, 45. obletnico ustanovitve FIJET Hrvaška in 60. obletnico mednarodnega združenja FIJET.

Hrvaško združenje FIJET je ob tej priložnosti podelilo tudi prvo tablico FIJET hotel na svetu, ki jo je prejel hotel Esplanade v Zagrebu.Tablica potrjuje preverjeno kakovost, ki so jo potrdili člani združenja. Naslednjo tablico FIJET bo prejel hotel Mozart v Opatiji, tablice pa bodo v prihodnosti podeljevala tudi druga nacionalna združenja FIJET, med njimi tudi FIJET Slovenija.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več