Meri Šilović je letošnja dobitnica nagrade Marco Polo za potopis

Zdru┼żenje turisti─Źnih novinarjev Hrva┼íke - FIJET Hrva┼íka je pretekli teden podelilo nagrado Marco Polo za najbolj┼íi potopis novinarki Meri ┼áilovi─ç iz splitske Slobodne Dalmacije. FIJET Hrva┼íka nagrado poimenovano po Marcu Polu, enem zmed prvih svetovnih popotnikov in potopiscev, podeljuje zadnja tri leta skupaj z Dru┼ítvom novinarjev Hrva┼íke in v sodelovanju s svetovno organizacijo FIJET za najbolj┼íi potopis hrva┼íkega novinarja v preteklem letu. Osnovni cilj nagrade je spodbuditi potopis kot novinarsko zvrst zlasti v hrva┼íkih tiskanih medijih, hkrati pa spodbuditi potopise in reporta┼że, ki predstavljajo hrva┼íke kraje z njihovimi posebnostmi in ne morda tuje turisti─Źne cilje. Na predve─Źer podelitve nagrade Marco Polo je FIJET Hrva┼íka organiziral okroglo mizo na temo ┬╗Potopis in turisti─Źna promocija┬ź.

Meri ┼áilovi─ç, novinarka splitske Slobodne Dalmacije, je dobila nagrado Marco Polo za potopis v prilogi tega ─Źasopisa ┬╗Olive in vina Jadrana┬ź, v katerem predstavlja avtohtona vina od Istre do Dubrovnika in Pelje┼íca ter za reporta┼żo o mladih vinarjih Senjkovi─ç z otoka Bra─Źa. V ┼żelji, da bi spodbudila objavljenje potopisov in reporta┼ż o Hrva┼íki, ki jih je slej ko prej v hrva┼íkim medijih vse premalo, je ┼żirija podelila dve dodatni nagradi in sicer Bojani Mrvo┼í Pavi─ç in Sini┼íi Pavi─çu za reporta┼żo o Blatu na Kor─Źuli, ki je bila objavljena v Novem listu in Slobodanu Kadi─çu za vrsto reporta┼ż s slavonskih ravnic, ki so bile objavljene v ─Źasopisu Glas Slavonije.

FIJET Hrva┼íka je podelil tudi nagrado za najbolj┼ío reporta┼żo, ki je nastala po mednarodnem kongresu svetovnega FIJET lani v Egiptu, dobil pa jo je italijanski novinar Gianpaolo Bonomu.

Podelitve nagrade Marco Polo so se poleg ┼ítevilnih gostov iz hrva┼íkih turisti─Źnih krogov in Kor─Źule, kot glavnega pokrovitelja, udele┼żili tudi predsednik svetovnega zdru┼żenja FIJET Tijani Haddad in ─Źlan Izvr┼ínega odbora Ertan Sandikcioglu ter predstavniki turisti─Źnih novinarjev iz Slovenije, Bosne in Srbije.

Na okrogli mizi na temo ┬╗Potopis in turisti─Źna promocija┬ź je bilo v razpravi med drugim poudarjeno, da so potopisi oziroma reporta┼że pomembna, a ┼żal vedno bolj redka novinarska zvrst, so pa izjemno orodje turisti─Źne promocije, saj prina┼íajo zgodbe o dr┼żavah in ljudeh, zgodbe in do┼żivetja pa so mo─Źan motiv za turisti─Źna potovanja zlasti v sedanjem ─Źasu. In ┼że dolgo je znano, da potopisom ali novinarskim reporta┼żam ljudje veliko bolj verjamejo kot klasi─Źnim turisti─Źnim oglasom. Turisti─Źni potopisi, ki seveda izra┼żajo avtorjevo videnje in kriti─Źen pristop, lahko ustvarijo tako negativno kot pozitivno podobo neke de┼żele. Sicer pa se sodobno novinarstvo hitro spreminja, tudi zaradi iskanja odgovora, kako se lahko turisti─Źna reporta┼ża ali potopis odzoveta na dandanes ┼że prevladujo─Źo kulturo po┼íiljanja slik, vtisov, fotografij in mnenj turistov v svetovni splet.

Ante Gavranovi─Ź, doajen hrva┼íkega novinarstva, je analiti─Źno povzel dana┼ínje stranje turisti─Źnega novinarstva. Pri─Źa smo vedno manj┼íemu ┼ítevilu specializiranih turisti─Źnih novinarjev, ki bi bili usposobljeni za spremljanje sodobnega turizma, povpra┼íevanja, sprememb zaradi tehnolo┼íkega razvoja ter turisti─Źnih politik. Pri tem pa je turizem, kot je poudaril Gavranovi─ç, postal eden izmed nosilcev novo nastajajo─Źe svetovne paradigme, ki se oblikuje kot kritika ne┼żelenih posledic neoliberalnega pogleda na svet in njegovo gospodarstvo. Opozoril je na prizadevanja Svetovne turisti─Źne organizacije UNWTO za sodelovanje z mediji s ciljem, da bi ti bolj aktivno obravnavali turizem kot pomembno gospodarsko dejavnost, ki prina┼ía delovna mesta, pa tudi na nujnost upo┼ítevanja konceptov trajnostnega razvoja in sprememb v turisti─Źnem povpra┼íevanju. (Cveta Poto─Źnik)

Postojnska jama, najve─Źja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veli─Źastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno ┼żeleznico na svetu, kjer lahko do┼żivite vznemirljivo vo┼żnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... ve─Ź

Dru┼żba BTC je z dolgoro─Źno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem obmo─Źju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... ve─Ź

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, do┼żivite prostrane ┼íirjave, ─Źarovnije narave in skrivnostne trdnjave... ve─Ź