| Več
V Mariboru sta se danes srečala slovenski in hrvaški minister za turizem

Danes sta se na delovnem srečanju v Kongresnem centru Habakuk v Mariboru sestala Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Darko Lorencin, minister za turizem Republike Hrvaške. Kot uspešne sta ocenila skupne nastope na oddaljenih trgih, kot so Japonska, Kitajska, Indija in Južna Amerika, pod sloganom »ExperienceCroatia, Feel Slovenia«. Minister Počivalšek je Lorencina povabil na Strateški forum Bled in drugo zasedanje turističnega vrha držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajskekonec avgusta oziroma septembra na Bledu.

Lani so bili hrvaški gostje v Sloveniji na četrtem mestu med tujimi gosti glede na število in na šestem mestu glede števila prenočitev. Največ hrvaških gostov prihaja v Slovenijo pozimi, zato je cilj privabiti več gostov iz sosednje države tudi v drugih letnih časih.

Po besedah ministra Zdravka Počivalška sta z ministrom Lorencinom ugotovila, da obstaja še precej možnosti za nadgradnjo sodelovanja na področju turizma med obema državama, še posebej na področju investicij v turizem obeh držav in na področju oblikovanja skupnih turističnih ponudb. Dodal je, da je bilo veliko zanimivih turističnih projektov realiziranih v okviru čezmejnega sodelovanja in da jih bo nekaj tudi v novi finančni perspektivi (2014 - 2020).

Kot poroča STA, je tudi minister Darko Lorencin ocenil za zelo dobre skupne predstavitve na oddaljenih tržiščih, ki so, kot je dejal, do zdaj dali dobre rezultate. Dodal je, da so govorili tudi o sodelovanju obeh turističnih organizacij in o tem, kako še izboljšati tudi medsebojni turistični obisk. Izmenjali so izkušnje na področju zakonodaje s področja turizma, saj na Hrvaškem trenutno pripravljajo nekatere novosti glede sistema in financiranja turističnih skupnosti, skupaj pa bodo domače in tuje investitorje pozvali k nadaljnjemu vlaganju v hrvaški in slovenski turizem.

"Hrvaška je privatizirale velik del svojega turizma, imamo pa še nekaj pomembnih ciljev na tem področju. Ker je Slovenija za nas drugi najpomembnejši trg, verjamemo, da obstajajo tudi slovenski investitorji, ki jih zanimajo vlaganja v hrvaški turizem," je dejal Lorencin.

Hrvaška s turizmom ustvari 7,4 milijarde evrov letno, kar je skoraj 17 odstotkov BDP, ta delež pa zadnjih osem let stalno narašča. Lani so zabeležili 13 milijonov gostov, od teh skoraj 1,2 milijona Slovencev, kar nas uvršča na drugo mesto za Nemci. Leta 2014 so naši južni sosedi ustvarili 74 milijonov nočitev, od tega 7,7 milijona s strani Slovencev.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več