| Več
Kulturni dan turističnih novinarjev - Narodna galerija

Ivana Kobilica, Poletje, Narodna galerija, foto: C. Potočnik

Ob obisku Narodne galerije nas je novinarje zanimalo predvsem, kako se naša osrednja ustanova, ki skrbi za hranjenje in predstavitev starejših slovenskih likovnih del, vključuje v turistično ponudbo mesta. Kot je povedal mag. Bojan Kuhar, pomočnik direktorice Narodne galerije, so z obiskom zadovoljni. Kar 50 tisoč obiskovalcev so našteli samo v dveh tednih po odprtju, ki je bilo krona štiriletne prenove Narodnega doma, najstarejšega dela galerije in postavitve nove stalne zbirke, ki obsega skoraj 600 umetnin od srednjega veka do konca 20. stoletja. Že odprtje samo je bilo deležno velike medijske pozornosti tako doma kot v tujini.

Zato, da bi povečali število domačih in tujih obiskovalcev, so navezali stike s hoteli in turističnimi agencijami ter pripravili sistem provizij za turistične vodnike. Narodna galerija sodi tudi med tiste kulturne hrame, ki si jih turisti lahko z nakupom Turistične kartice Ljubljane ogledajo brezplačno. V galeriji zagotavljajo vodenje v številnih jezikih, denimo tudi v ruščini in japonščini, pa tudi spoznavanje razstavljenih del na sodobnejši, digitalni način, z avdiovodnikom, brezplačno aplikacijo Nexto ali s pomočjo mobilnega čitalca črtnih oznak. Po prenovi ima galerija tudi boljše prostorske možnosti za druženje, bodisi na prireditvah imenovanih četrtkovanje, na problemskih razstavah in koncertih, različnih delavnicah za otroke in ne nazadnje tudi s kavarno in slaščičarno.

SNG Opera in balet Ljubljana

V SNG Opera in balet Ljubljana smo si ogledali stari del Opere in prizidek, pa zaodrje in pododrje in se v dvorano zazrli tudi z odra. Vodja trženja Janez Rozman nas je popeljal po operni hiši, ki je zaščiten kulturni spomenik, saj je stavba iz 19. stoletja pomemben arhitekturni spomenik tistega časa, ki priča o prepletu arhitekture s kiparstvom in notranjo dekoracijo. Sad zahtevnih restavratorskih in konservatorskih del, končanih pred štirimi leti po večletni prenovi Opere in gradnji prizidka, navduši tudi danes med ogledom preddverja, Orfejevega salona, avditorija, lož in balkonov.
Operne in baletne predstave, ki jih bodo uprizarjali v letošnji sezoni in skozi katere se kot rdeča nit prepleta moto »Srečanje svetov«, sta predstavila umetniški vodja baleta Sanja Nešković Peršin in umetniški vodja opere Rocc. Potem ko so sezono odprli z novim avtorskim glasbeno-gledališkim projektom Evergreenustvarjalke Karmine Šivec ter baletom Romeo in Julija, v tem prednovoletnem času pa bodo poleg Hrestača(na sporedu je bil že skoraj sto krat) uprizarjali priljubljene operne in baletne predstave iz železnega repertoarja, bo prva premiera v prihodnjem letu Puccinijeva opera Madame Butterfly, sledila pa bo premiera Rossinijeve Pepelke. Za april je napovedana premiera baletnega dela Simfonija otožnih pesmi nedavno preminulega režiserja Tomaža Pandurja.

Gostilna druga violina

Gostilna Druga violinav Ljubljani deluje že štiri leta in pol in v tem času se je močno vpela v ljubljansko turistično podobo in na številnih področjih pokazala someščanom in obiskovalcem, da je s pravim občutkom, zanimivimi idejami in dejanji, možno postopoma spreminjati širšo družbeno zavedanje drugačnosti in njegovo sprejemanje. Prijazno vzdušje sta ustvarila Pipa in Gašper, ki sta med obiskom skrbela za nas ob pomoči njunih mentorjev. Povedala sta, kako zelo rada delata v Drugi violini in kako rada se udeležita dogodkov, ki jih organizirajo v gostilni, izven nje, v Ljubljani in celo tujini. Organizirajo kulinarično-vinske večere, kuharske delavnice, v katere vključujejo osebe s posebnimi potrebami, vsako leto se udeležijo Ljubljanske vinske poti, sodelujejo v projektu Okusi Ljubljane, vključeni so v kulinarične ture po Ljubljani, med drugim tudi v projekt Follow Social Ljubljana. Ljubljano in Slovenijo so zastopali tudi na svetovni razstavi EXPO lani v Milanu.

Skupaj s Pipo in Gašperjem se v Drugi violini zdaj usposablja ali dela 32 oseb z motnjami v duševnem razvoju, ki so sicer v oskrbi Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga. Če je Druga violina drugačna od drugih glede zaposlenih, ki so vključeni v strežbo, pa se prav nič ne razlikuje od drugih glede zahtevnosti do kakovosti gostinske ponudbe. Vanjo vključujejo predvsem slovenske jedi, lokalno pridelane sestavine in izbrana slovenska vina. Mi smo denimo poskusili izvrsten pražen krompir s kranjsko klobaso. K blejski kremni rezini so ponudili vino Lacus Bled, ki ga podjetje Vina Štajerske izdeluje skupaj z blejsko Vilo Prešern in sommelierjem Matevžem Strajnarjem. Z Drugo violino oziroma CUDV Dolfke Boštjančič Vina Štajerske sodelujejo v poslovno-dobrodelnem projektu, v okviru katerega so spomladi na dno Blejskega jezera potopili zaboj tega vina. Vinski zaklad, ki je dobrih šest mesecev počival pod gladino jezera, bodo na površje dvignili 13. decembra pred Vilo Prešeren Bled. Vino bodo prodali na dražbi, izkupiček pa namenili za delovanje centra iz Drage. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več