| Več
Ob trti refoška stkano prijateljstvo med družino Rodica in turističnimi novinarji

18. maj 2017

10. aprila pred dvema letoma smo slovenski turistični novinarji na pobudo Draga Bulca, predsednika društva, pri istrskem vinogradniku in vinarju Marinku Rodici v Truškah zasadil prvo društveno trto refoška. Pred dvema dnevoma smo se znova zbrali pri družini Rodica, da bi preverili, kako trta uspeva in da bi nanjo pritrdili ploščico, na katero smo v zahvalo za prijateljstvo z njo, zapisali »V trti je življenje - In vitis, vita est«. Trta lepo uspeva, morda bo že letos prvič obrodila in kot pravi Marinko Rodica, bo morda iz njenega grozdja celo mogoče pridelati dober liter vina. Potem ko smo pritrdili spominsko ploščico, je naš priznani vinar dejal, da je v dolgih letih stkal prijateljstvo z mnogimi novinarji, eden izmed prvih, ki je javnosti predstavil trud in delo za pridelavo vina njegove družine, pa je bil turistični novinar Franci Potočnik.

»Novinarska« trta je zasajena na sončni legi ob ploščadi pred veliko vinsko kletjo in morda, pravi Rodica, se ji bodo v prihodnje pridružile še druge trte prijateljev njihovih vin in družine, da bo nastal nekakšen majhen vinograd prijateljstva. Kakorkoli, prva trta, ki lepo uspeva v morebitnem novem vinogradu je le ena izmed 60.000, kolikor jih je zasajenih v vinogradih družina Rodica na 15 hektarjih.

Rodica pove, da so objekt, v katerem sta nova klet in degustacijski prostor v Truškah pri Marezigah nad Koprom, zgradili s pomočjo evropskih sredstev. »Vse smo uredili po naših zamislih, degustacijski prostor spominja na istrsko dvorišče z veliko svetlobe in lepim razgledom skozi velike steklene stene, klet, vkopana v zemljo, je energetsko varčna.« Kot pove, je prav prostorna, sodobno opremljena klet, ki omogoča boljše delovne pogoje kot jih je stara, zelo pomembna tudi za kakovost njihovih vin. Pa seveda ne le to. »Trudimo se, da so naša vina čim bolj naravna. Pomembno je, da so poti od naših vinogradov do kleti zelo kratke, v klet iz kakšen kilometer oddaljenih vinogradov pripeljemo grozdje, ki gre hitro v predelavo. Ravnamo se po načelu, da kvalitetno vino začne nastajati že v vinogradu, naj trte ostanejo vitke, hrano naj črpajo iz zemlje in ne umetnih gnojil,» pravi Rodica. Imajo certifikat ekološke pridelave in kot pravi vinogradnik iz Trušk, svojih vin ne ustekleničijo v istem letu, saj je sveža vina potrebno več pretakati in čistiti. Pridelujejo predvsem avtohtone sorte refošk, malvazija in rumeni muškat, napolnijo pa med 40 in 50 tisoč steklenic letno. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več