Odmevi na podelitev Zlatega jabolka Ljubljani

Po nedavni podelitvi Zlatega jabolka Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, prihajajo od tujih udele┼żencev iz Svetovnega zdru┼żenja turisti─Źnih novinarjev in piscev FIJET, ki so se udele┼żili sve─Źane podelitve v Narodni galeriji in nekajdnevnega programa ogleda Ljubljane, njenega zaledja in Postojne, pohvale za organizacijo in izvedbo vseh teh dogodkov. Pohvale se nana┼íajo na dobro organizacijo in izvedbo sve─Źanosti ter zanimiv program ogledov, ki jih je za osrednjo Slovenijo in Ljubljano pripravil Turizem Ljubljana, za Veliko planino tudi v sodelovanju z Zavodom za turizem in ┼íport v ob─Źini Kamnik, za Postojno pa dru┼żba Postojnska jama.

Dan po sve─Źani podelitvi so v trajni spomin na nagrado Zlato jabolko predstavniki Mestne ob─Źine Ljubljana, Turizma Ljubljana ter predstavniki slovenskega in Svetovnega FIJET v ┼ámartinskem parku v Ljubljani zasadili avtohtono slovensko jablano zlata parmena, vzgojeno v samostanu Pleterje. ─îeprav je bil v Sloveniji ta dan praznik, so se dogodka udele┼żil Zoran Jankovi─ç, ┼żupan in Tja┼ía Ficko, pod┼żupanja MOL, slednja je du┼ía projekta Zelena prestolnica Evrope 2016 ter Petra Stu┼íek, direktorica Turizma Ljubljana.

Bli┼żina pokopali┼í─Źa ┼Żale je bila prilo┼żnost, da predstavniki FIJET podrobneje spoznajo delo in pomen arhitekta Jo┼żeta Ple─Źnika za urbanisti─Źno ureditev Ljubljane in na primeru ┼Żal, kako je v njihovo ureditev vklju─Źil niz stavbnih oblik celotne zahodne civilizacije.

Tuji novinarji so v Ljubljani okusili vrhunsko kulinariko v restavraciji As Aperitivo, po sve─Źani podelitvi Zlatega jabolka v Narodni galeriji pa jedi iz nabora Okusov Ljubljane. Sprehodili so se skozi park Tivoli z Jakopi─Źevo promenado in si ogledali razstavo fotografij o Triglavskem narodnem parku in znanih svetovnih narodnih parkih. Ljubljano so si ogledali tudi z re─Źne gladine, med vo┼żnjo z leseno ladjico Ljubljanica so prisluhnili zanimivi razlagi vodnika Martina ┼áu┼íter┼íi─Źa.

Na Odprti kuhni na Poga─Źarjevem trgu sta tuje novinarje pozdravila Alma Kochavy, vodja projekta in Lior Kochavy, direktor projekta. Predstavila sta jim to zanimivo kulinari─Źno tr┼żnico, kak┼íno zanimanje zbuja med tujimi obiskovalci in kako je priljubljena med Ljubljan─Źani pa so se lahko prepri─Źali sami, saj so bile stojnice s hrano tudi na dan obiska novinarjev, tako kot vsak petek, oblegane.

Zanimivo do┼żivetje za tuje novinarje, zlasti za predsednika Svetovnega FIJET Tijanija Haddada iz Tunizije in Mohameda Salaha Attio iz Egipta, nevajena gora, je bil obisk Velike planine. Hoja po zelenih, cveto─Źih travnikih in pa┼ínikih, na katerih so se pasle krave, do pastirskega naselja je sicer terjala od novinarjev, nevajenih hoje po gorskih poteh, nekaj napora, vendar je utrujenost odtehtalo do┼żivetje alpskega sveta in poku┼íina jedi na ┼żlico v okrep─Źevalnici Zeleni rob. Ogledali so si Pastirski muzej v Preskarjevi bajti, vodnica Irena Grmek in pastirica Andreja Be─Źan pa sta jim razlo┼żili, kako v pastirskem naselju ┼íe vedno ┼żivijo po pravilih, ki jih je dolo─Źila Marija Terezija. Spoznali so, kako se izdeluje trni─Ź, velikoplaniski sir v obliki ┼żenskih prsi in okra┼íen z lesenimi pe─Źatniki. Povzpeli so se do ko─Źe Rezke Mali, dolgoletne pastirice, ki je prava mojstrica izdelovanja trni─Źev, svoje znanje pa je prenesla tudi na mlaj┼íe.

S pravo harmonijo okusov in domiselno aran┼żiranimi jedmi so novinarje pri─Źakali v Restavraciji Proteus v Postojni. Z velikim zanimanjem so si ogledali interaktivno razstavno zbirko EXPO Postojnska jama kras in dobili sve┼że informacije o svetovno odmevnem dogajanju, izleganju jaj─Źec ─Źlove┼íke ribice in o sedanji skrbi, da se iz 22 pre┼żivelih izle┼że ─Źim ve─Ź mladi─Źev. Novinarji so ugotovili, da dru┼żba Postojnska jama z nadaljnjimi vlaganji, nazadnje v popolno obnovo Hotela Jama, opravi─Źuje nagrado Zlato jabolko, ki ji jo Svetovni FIJET podelil leta 2014. Skulptura Zlatega jabolka je zdaj skupaj s ┼ítevilnimi drugimi priznanji, ki jih je v zadnjih letih dobila dru┼żba, razstavljena v eni izmed vitrin na razstavi Expo Postojnska jama kras. (Cveta Poto─Źnik)

Postojnska jama, najve─Źja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veli─Źastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno ┼żeleznico na svetu, kjer lahko do┼żivite vznemirljivo vo┼żnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... ve─Ź

Dru┼żba BTC je z dolgoro─Źno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem obmo─Źju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... ve─Ź

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, do┼żivite prostrane ┼íirjave, ─Źarovnije narave in skrivnostne trdnjave... ve─Ź