| Več
Zdravko Počivalšek: STO naj bi bila znova samostojna v začetku marca

Prva javna predstavitev pogledov na razvoj turizma Zdravka Počivalška, odkar je minister za gospodarstvo, je pritegnila veliko poslušalcev

28. januar 2015

»Glede na nove hotelske zmogljivosti, zgrajene vletih od 2004 do 2008, je obstoječa turistična strategija, ki predvideva povečanje prihodka od turizma z dveh na tri milijarde evrov, povsem realna, vendar smo z zmanjšanjem sredstev za promocijo naredili veliko napako. Vsi kazalci turističnega gospodarstva so zato zdaj negativni,» je sedanje stanje slovenskega turizma opredelil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v javnem intervjuju s predsednikom FIJET - Društva turističnih novinarjev Slovenije Dragom Bulcem ob današnjem začetku sejma Alpe-Adria v Ljubljani. Napovedal je, da si že prve dni marca lahko obetamo znova samostojno Slovensko turistično organizacijo, o treh zakonih, ki jih je treba zato spremeniti, bo jutri govora na seji vlade, zatem pa je na vrsti še obravnava na parlamentarnem Odboru za gospodarstvo.

Obstoječe hotelske zmogljivosti zdaj torej po Počivalškovih besedah zadostujejo, a skrb zbuja, da je njihova povprečna zasedenost zgolj 40-odstotna. Brez povečevanja števila tujih gostov z okrepljeno promocijo zlasti na bližnjih območjih, oddaljenih do 500 kilometrov, se to po njegovem ne bo spremenilo, saj je Slovencev kratko in malo premalo. Bistveno v tem trenutku torej je, da znova dobimo Slovensko turistično organizacijo, zagotovimo ustrezno število ljudi, zaposlenih v njej, hkrati pa tudi vsebinsko opredelimo področja njenega delovanja, kamor sodi po ministrovih besedah tudi spremljanje novosti in trendov v svetu, torej razvojna funkcija in preskok v digitalizirana promocijska orodja.

Seveda pa je za delovanje STO potrebno zagotoviti tudi ustrezna sredstva. Letos bo za turistično promocijo na voljo dobrih 6 milijonov evrov, kar je manj, kot jih je bilo zadnje leto, ko je bila STO še samostojna. Kot je povedal Počivalšek, je potrebno zagotoviti slabilen vir financiranja, po vsej verjetnosti četrtino iz proračuna, del iz turistične takse, z uvedbo tako imenovane turistične članarine in del na osnovi obstoječega Zakona o igrah na srečo, ki pa se še vedno ne izvaja.

Od okrepljene gospodarske in turistične promocije ni odvisna le boljša zasedenost turističnih zmogljivosti, temveč se z večjim številom turistov povečujejo zaslužki tudi v vseh drugih dejavnostih povezanih s turizmom, kar vpliva tudi na odpiranje novih delovnih mest.

Težava ni le slaba letalska dostopnost Slovenije

V zvezi z vprašanjem Draga Bulca, kako premostiti pomanjkanje letalskih povezav do Slovenije, je minister Počivalšek dejal, da je pomanjkljiva tudi druga prometna infrastruktura, denimo cestne povezave od avtocestnega križa do turističnih krajev, pomanjkanje železniških povezav znotraj Slovenije in s sosednjimi državami, da pa si ministrstvo zdaj prizadeva vsaj za vzpostavitev železniške povezave do Milana med svetovno razstavo EXPO.

Bo Kanin septembra znova zaživel?

To je mogoče, je zatrdil Počivalšek, vendar pa mora prvi korak vsekakor narediti lokalna skupnost z ustanovitvijo javnega podjetja in pridobitvijo zasebnega investitorja, šele nato lahko pomaga tudi država k ponovnemu zagonu žičniških naprav. Glede bodočnosti drugih zimsko športnih krajev oziroma smučišč, vrsta jih je v težavah, je Počivalšek dejal, da bodo morali sami doumeti, da morajo delovati celo leto in da se samo od zime ne da preživeti. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več