| Več
November - mesec Okusov Radol'ce 2014 se je pričel

Po lanskoletni prvi akciji Okusov Radol'ce so se gostinci iz območja občine Radovljica tokrat povezali v še večjem obsegu in verjamejo, da je »vse več dobrih gostiln«. To je tudi slogan letošnje novembrske akcije, ki poleg odlične lokalne hrane ponuja tudi kulinarične predstavitve in gostovanja. Otvoritveni dogodek na Linhartovem trgu v Radovljici, ki se je nadaljeval s svečano večerjo v Gostilni Lectar, je polepšal glasbeni gost Andrej Šifrer. Uspešen pričetek Okusov Radol'ce pa je podprl tudi FIJET Slovenija.

V projekt, ki bo trajal do konca novembra, je vključenih 10 gostiln in restavracij, ki ponujajo 16 lokalnih menijev po enotni ceni 15 evrov. Meniji vključujejo najmanj tri hode, pri vseh pa bodo navedeni dobavitelji. Posebnost menija je, da sestavine zanj prihajajo od lokalnih pridelovalcev in ponudnikov. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji uporabijo za izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija.

Prvi dan Okusov Radol'ce se je pričel na Linhartovem trgu, kjer so na stojnicah predstavili svojo ponudbo lokalni ponudniki sadja, zelenjave, zeliščnih pijač, namazov, medu, slaščic in še mnogo drugega. Predstavili so se tudi lokalni obrtniki, ki so prav tako pomembni za lepo obložene in dekorirane mize. Nadaljeval se je s svečano večerjo v Gostilni Lectar. Večerjo s petimi hodi so skupaj skuhali kuharji iz vseh desetih gostiln in restavracij, ki so se vključili v projekt Okusi Radol'ce, streglo pa jo je osebje iz vseh vključenih gostiln. Cena večerje je bila 19 evrov.

Sodeluje 10 gostiln in restavracij

V projekt so vključene naslednje gostilne in restavracije: Gostilna Lectar, Radovljica, Gostilna Kunstelj, Radovljica, Grajska gostilnica, Radovljica, Restavracija Tulipan, Lesce, Restavracija Krek, Lesce, Gostišče Draga, Begunje, Restavracija Lambergh, Dvorska vas, Vila Podvin, Mošnje, Izletniška kmetija Globočnik, Globoko in Joštov hram, Podnart. Za obiskovalce od drugod so skupaj z nastanitvenimi obrati pripravili pakete, ki vsebujejo nočitev, večerje v gostilnah Okusov Radol'ce ter druge ugodnosti.

Izhodišča za jedi so kuharji črpali iz Strategije gastronomije Gorenjske, ki jo je izdelal prof. dr. Janez Bogataj. V strategijo so za območje občine Radovljica vključene stare kroparske jedi, sladice iz baronovih jagod, med in drugi čebelji izdelki ter čokolada in izdelki iz konoplje.

Projekt Okusi Radol'ce je organiziran na pobudo gostincev v Radovljici in njeni okolici ter pod okriljem Javnega zavoda Turizem Radovljica, podprl pa ga je tudi FIJET Slovenija. Namen projekta je promocija lokalnih kulinaričnih posebnosti, ki jih v teh krajih ne manjka. Poleg okusov želijo v ponudbi izpostaviti lokalne dobavitelje in povečati sledljivost živil. Namen je tudi povezovanje gostincev in pridelovalcev.

Želijo si, da Radol'ca postane kulinarični center Gorenjske in dežela Slovenije z avtentično butično ponudbo številnih sladkih presenečenj, pri katerih imajo kulinarične razvade še kako pomembno vlogo.

Podrobnosti o Okusi Radol'ce lahko preberete na spletnistrani www.radolca.si/okusi-radolce.(Janez Platiše)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več