Slovensko turisti─Źno borzo letos gosti ljubljanski BTC City

Na popoldanski novinarski konferenci je Eva ┼átravs Podlogar, v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo dejala, da je v preteklih letih turizem pridobil veliko sredstev iz evropskih virov, da pa si tega v novi finan─Źni perspektivi ne more ve─Ź obetati. Med svojimi cilji na mestu vodje direktorata je kot prednostnega navedla vzpostavitev samostojne STO in potrdila, da naj bi se to zgodilo 1. julija ter pripravo novega zakona o pospe┼íevanju turizma. Svojevrstna leto┼ínja delovna izziva pa sta tudi EXPO v Milanu in jesenski Blejski turisti─Źni forum.

Za turisti─Źno promocijo je bilo letos namenjenih 6,2 milijona evrov, pribli┼żno polovica teh sredstev je ┼że porabljenih, je dejalGorazd Miheli─Ź, v. d. direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija. Na avstrijskem, italijanskem in nem┼íkem trgu bodo za ogla┼íevanje pred glavno turisti─Źno sezono namenili 3,6 milijona evrov, od tega za digitalno ogla┼íevanje od junija do jeseni 1,4 milijona evrov. Ogla┼íevanje bodo izpeljali s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Slovenija pa ima zdaj tudi prvi─Ź digitalni turisti─Źni katalog v angle┼íkem, nem┼íkem in italijanskem jeziku.

V prvih treh mesecih je bilo v Sloveniji ustvarjenih 7 % ve─Ź preno─Źitev kot lani, tujih gostov je bilo 10 % ve─Ź, ob─Źutno - kar 40-odstotno pa je zmanj┼íanje ┼ítevila gostov iz Rusije, je povedala Karmen Novarli─Ź, vodja Sektorja za turizem SPIRIT Slovenija.

Petra Stu┼íek, direktorica Turizma Ljubljana je ocenila, da prina┼ía izbira BTC Citya kot kraja dogodka leto┼ínje borze tudi nov element v ljubljanski turizem, saj gre za povezovanje turisti─Źno najbolj obiskanega dela Ljubljane z nakupovalno ponudbo na obrobju mesta. Obmo─Źji sta ┼że dobro povezani z javnim prometom, kar se sklada z usmeritvijo Ljubljane v trajnostni razvoj. Za to usmeritev je na┼ía prestolnica ne nazadnje v zadnjem obdobju dobila dve presti┼żni priznanji - imenovanje za Zeleno prestolnico Evrope 2016 in nagrado za najbolj trajnostno destinacijo na svetu po izboru WTTC.

Dru┼żba BTC se je za organizacijo SIW odlo─Źila na osnovi strategije do leta 2020, ki predvideva bolj pogumno vstopanje v turizem, je pojasnil Miha Rakar, direktor VM Atlantis in ┼áC Millenium BTC.Vklju─Źitev nakupovalnih mo┼żnosti Ljubljani daje mo┼żnost turistom ponuditi nov segment, ta pa je lahko tudi prilo┼żnost za podalj┼íanje ─Źasa bivanja turistov v prestolnici. S programom ┬╗Misija zeleno┬ź je dru┼żba City ┼że dokazala svojo usmerjenost v trajnostni razvoj, vanj pa je bilo v zadnjih letih vlo┼żenih 30 milijonov evrov. Z njim spodbuja zeleno potro┼ínjo, ozave┼í─Źa javnosti glede zelenih vrednot in dejanj ter si prizadeva za prijazno in zdravo okolje.

BTC City sledi globalnim trendom na podro─Źju nakupovalnega turizma in ocenjuje, da ima ta velik potencial za prihodnji razvoj slovenske turisti─Źne ponudbe. V dru┼żbi BTC si zato tudi prizadevajo, da bi produkt nakupovalnega turizma kot nove tr┼żne prilo┼żnosti in privla─Źne turisti─Źne ponudbe na nacionalni ravni vklju─Źili v promocijo Slovenije.

Dogovor o sodelovanju z ECTAA

V okviru novinarske konference so podpisali trilateralni dogovor o sodelovanju med Evropskim zdru┼żenjem turisti─Źnih agencij in organizatorjev potovanj (ECTAA), javno agencijo SPIRIT Slovenija in Zdru┼żenjem turisti─Źnih agencij Slovenije (ZTAS). ECTAA povezuje 80.000 turisti─Źnih agencij in organizatorjev potovanj ter zdru┼żenj agencij iz 30 evropskih dr┼żav. Kot sta povedala Lars Thykier, predsednik in Michel de Blust, generalni sekretar zdru┼żenja, ECTAA zastopa interese svojih ─Źlanov na podro─Źju evropske zakonodaje, v odnosih z letalskimi prevozniki in njihovimi zdru┼żenji ter ponudniki kri┼żarjenj.

┬╗Od dogovora z ECTAA si obetamo ve─Źjo prepoznavnost Slovenije, ki je ┼íe vedno premajhna. Prihodnje leto bo letna skup┼í─Źina ECTAA potekala v Sloveniji in tudi to bo dobra prilo┼żnost za pove─Źanje na┼íe prepoznavnosti,┬ź je dejal Matej Knavs, predsednik ZTAS. Dodal je ┼íe, da ─Źlani njihovega zdru┼żenja tudi od znova samostojne STO pri─Źakujejo, da se bo ukvarjala izklju─Źno s promocijo Slovenije na tujih trgih.

V okviru danes podpisanega dogovora o sodelovanju bo ECTAA Slovenijo v prihodnjem letu v vseh svojih aktivnostih predstavljala kot ┬╗ECTAAÔÇÖs Preferred Destination of the Year 2016┬ź. (Cveta Poto─Źnik)

Postojnska jama, najve─Źja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veli─Źastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno ┼żeleznico na svetu, kjer lahko do┼żivite vznemirljivo vo┼żnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... ve─Ź

Dru┼żba BTC je z dolgoro─Źno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem obmo─Źju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... ve─Ź

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, do┼żivite prostrane ┼íirjave, ─Źarovnije narave in skrivnostne trdnjave... ve─Ź