| Več
Veliko sopotnikov FIJET Slovenija se je zbralo na Ljubljanskem gradu

Na predvečer Svetovnega dneva turističnih novinarjev in ob 50-letnici organiziranega delovanja slovenskih turističnih novinarjevje FIJET Slovenija na sprejem na Ljubljanski grad povabil številni goste, ki delajo na področju turizma in so v preteklosti sodelovali z društvom pri organizaciji slovenskih in mednarodnih srečanj turističnih novinarjev ali kako drugače podpirali delovanje društva. Pokrovitelj sprejema je bil Zoran Janković, župan mestne občine Ljubljana, izpeljan pa je bil v sodelovanju s Turizmom Ljubljana.

Zoran Janković je v nagovoru udeležencev sprejema poudaril številne dosežke Ljubljane na področju turizma v zadnjih letih, zanje je prejela tudi številne mednarodne nagrade in priznanja, prihodnje leto pa bo Zelena prestolnica Evrope. Najbolj pomemben dokaz, da je glavno mesto s svojo ponudbo že zelo prepoznavno na evropskem turističnem zemljevidu, pa je naraščajoče število turistov. »Z dobrim sodelovanjem vseh, ki delajo na področju turizma, je cilj Ljubljane, da jo leta 2020 obišče 3 milijone turistov in da ostanejo v mestu vsaj tri dni,« pa je ljubljanski župan opredelil ambiciozen načrt prestolnice na področju turizma.

Slovenski turistični novinarji smo gostom predstavili zgodovino društva od ustanovitve predhodnice leta 1965 - Sekcije turističnih novinarjev do danes in s pomočjo filma o zadnjih študijskih turah in nekaterih drugih aktivnostih v zadnjem obdobju.

Društvo se je s sprejemom želelo zahvaliti številnim posameznikom iz turizma, ki so v zadnjih letih podpirali delovanje društva. Seznam je dolg, Zlato plaketo Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenija pa so prejeli štirje.

Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC je prejel zlato plaketo v znak zahvale za pomoč pri izvedbi številnih domačih in mednarodnih aktivnosti društva, tudi okrogle mize Mediji in turizem ob 50-letnici organiziranega turističnega novinarstva v Sloveniji.

Mate Matjaž - Tomi je kot predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem s svojimi kolegi - zasebnimi gostinci vedno priskočil na pomoč pri vseh dogodkih društva. Tako je s pogostitvijo, ki jo je organiziral z vsemi najboljšimi slovenskimi zasebnimi gostinci za udeležence 50. jubilejnega Svetovnega kongresa turističnih novinarjev na Ljubljanskem gradu, ustvaril nepozabno predstavitev slovenske kulinarike in gastronomsko promocijo Slovenije. Vsako leto je nudil gostoljubje tudi pri organizaciji letnih občnih zborov društva v okviru Strokovnih srečanj slovenskih zasebnih gostincev v portoroškem Avditoriju.

Franc Mužič, župan Občine Brda je v šestih mandatih vedno imel posluh tudi za pomoč društvu. Tako je pomagal s pomočjo briških vinogradnikov in vinarjev pri izvedbi 50. Svetovnega kongresa turističnih novinarjev, tudi kasneje je vedno pomagal, kadar se je društvo obrnilo nanj. Spoštovanje do dela društva je kronal letos z donacijo gostoljubja Svetovnemu združenju turističnih novinarjev FIJET v Vili Vipolže, kjer bodo člani Društva turističnih novinarjev Slovenije skupaj z Občino Brda ustvarili prvi svetovni center FIJET.

Tijani Haddad, predsednik Svetovnega združenja turističnih novinarjev in piscev o turizmu FIJET je v zadnjih desetih letih, odkar so se slovenski turistični novinarji kot samostojna nacionalna organizacija znova pridružili največji družini turističnih novinarjev na svetu, Slovenijo obiskal že petkrat. S tem in tudi s stalno podporo aktivnostim FIJET Slovenija v mednarodnem delovanju, je pokazal čast in naklonjenost, ne le slovenskim turističnim novinarjem temveč tudi slovenskemu turizmu in Sloveniji nasploh. Pričakovati je, da bo Slovenijo znova obiskoval prihodnje leto, ko bo FIJET podelil svetovnega turističnega Oskarja - »Zlato jabolko« Zeleni prestolnici Evrope 2016, najlepšemu mestu na svetu - Ljubljani.

Ob 50-letnici organiziranega delovanja slovenskih turističnih novinarjev je predsednik svetovnega združenja FIJET Tijani Haddad posebno priznanje kot zahvalo za aktivno delo v svetovnem združenju in na področju turističnega novinarstva podelil Dragu Bulcu, predsedniku in Cveti Potočnik, generalni sekretarki FIJET Slovenija. (Cveta Potočnik)

Foto utrinki Urše Cvilak z večernega sprejema ob 50-letnici organiziranega delovanja slovenskih turističnih novinarjev

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več