| Več
Taleb Rifai, UNWTO: Odziv na terorističnegrožnje ne sme biti panika

06. september 2016

»Kljub vsem grožnjam in težavam danes živimo v boljšem svetu, kot smo nekoč, novice o njih se razširijo veliko hitreje, o njih razmišljamo in to nas spreminja v boljše ljudi. Turizem pa nam pomaga ohranjati tisto najboljše, kar imamo na tem svetu,« je na panelu turizma v okviru Strateškega foruma Bled danes zatrdil Taleb Rifai, generalni sekretar Svetovne turistične organizacije UNWTO. Osrednja tema panela sta bila ta čas zelo aktualno vprašanje varnosti in trajnostni razvoj turizma.

Na globalni ravni je lani potovala 1,2 milijarde turistov, UNWTO pa napoveduje, da bo leta 2030 turistov za 200 milijonov več. Kljub tem številkam in rasti svetovnega turizma šesto leto zapored ter dejstvu, da turizem ustvari že nekaj manj kot 11 odstotkov svetovnega BDP, se nanj še vedno gleda podcenjevalno. Res pa je, je dejal Taleb Rifai, da je globalna turistična industrija še vedno razmeroma konservativna in premalo inovativna pri reševanju izzivov tako na področju družbene, gospodarske kot tudi okoljske trajnostne problematike. Prihodnja rast turizma in razvoj pa terjata odgovorno ravnanje, na območjih, kjer je turistična preobremenjenost že prevelika pa je potrebno uvesti dobro upravljanje celotne destinacije.

Zaradi kriznih razmer v svetu so varnostni ukrepi potrebni, vendar ne bi smeli omejevati potovanj, je posvaril Rifai in dodal, da je odprtost meja znotraj EU najboljši izum doslej. Še leta 2007 je 72 odstotkov turistov na globalni ravni za potovanja v druge države potrebovalo vizo, zdaj le še 62, UNWTO pa si prizadeva prepričati vlade po svetu, da tovrstne omejitve še zmanjšajo. Zmanjševanje vsakršnih omejitev za potovanja je skupni cilj UNWTO in Svetovnega potovalnega in turističnega sveta, pa je na Bledu poudarila tudi Helen Marano, višja podpredsednica za vladne in industrijske zadeve pri WTTC. Ocenila je tudi, da mora turizem za reševanje negativnih posledic terorističnih napadov smeleje uporabiti razpoložljivo tehnologijo, da je na vseh ravneh potrebno sodelovanje, poenotena komunikacija ter intenzivno delo z mediji in okrepljeno trženje.

»Na teroristične napade in krizne dogodke se ne kaže odzivati panično, hkrati pa se morajo posamezne države zavedati, da je njihov mir v tem globaliziranem svetu odvisen ne le od njih samih, ampak tudi od dogajanja v regiji,« je opozoril Rifai.

Turizem se sooča z vse več varnostnimi izzivi, je v uvodnem nagovoru poudaril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in opozoril na povezanost med varnostjo in trajnostnim razvojem: "Ni varnosti brez trajnosti in ni trajnosti brez varnosti."

Kako ravnati v kriznih razmerah zaradi terorizma ali drugih dogodkov je zelo jasno opredelil direktor družbe Stevens & Associates in strokovnjak za destinacijski menedžment Terry Stevens s prispodobo: »Ko letalo leti skozi turbulenco, je vse odvisno od pilota. Podobno je v kriznih razmerah vse odvisno od močnih voditeljev. Preprečiti je potrebno paniko, širjenje strahu ter sprejemati sorazmerne in razumne ukrepe.«

Potem ko je generalna direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak turistično Slovenijo predstavila na sodoben način in z jasno opredeljenimi pogledi na prihodnji razvoj, temelječ na naravnih virih, ki jih premoremo, je o Sloveniji in njenem turizmu izrekel kar nekaj pohvalnih besed tudi Taleb Rifai. Včerajšnji podpis pisma o vključitvi v kampanjo »Globalni voditelji za potovanja in turizem« pa ga je, kot je dejal, prepričal, da imata v Sloveniji turizem in trajnostni razvoj tudi na najvišjih političnih ravneh podporo. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več