| Več
Târgu Jiu – mesto kiparja Constantina Brâncuşija prejelo Zlato jabolko

Potem ko je svetovni FIJET Zlato jabolko, najvišje priznanje za vidne dosežke na področju ohranjanja kulturne in naravne dediščine, maja podelil Postojnski jami in septembra libanonskemu mestu Byblos, je pred kratkim izjemoma podelil še tretje Zlato jabolko v enem letu. Tokrat ga je prejelo romunsko mesto Târgu Jiu za ohranjanje veličastnega kiparskega kompleksa Constantina Brâncuşija. Podelitve so se udeležili Florin Jianu, državni sekretar Romunije za turizem in Ion Calinoiu, predsednik Sveta dežele Gorj, FIJET pa so zastopali generalna sekretarka Marijana Rebić, predsednik Komisije za podeljevanje Zlatega jabolka Plamen Starev in Mohamed Salah Attia.

Târgu Jiu je glavno mesto dežele Gorj na jugozahodu romunske pokrajine Oltenia. Leži ob reki Jiu, znano pa je postalo zlasti po skulpturah Constantina Brâncuşija, romunskega kiparja, ki sodi med najpomembnejše in najizvirnejše kiparje 20. stoletja. Njegove prelomne skulpture so v kiparstvo vnesle abstrakcijo in primitivizem, z vsem tem pa so utirale pot modernemu kiparstvu.

V Târgu Jiu je kipar ustvaril kiparski kompleks na prostem, imenovan Spomenik herojeve poti, ki je edinstven ne le v Romuniji ampak na svetu sploh. Kompleks zgrajen v letih 1937 in 1938 sestoji iz treh monumentalnih glavnih kipov - Mize tišine, Vrat poljuba in Stebra neskončnosti, imenovan tudi Neskončni steber.

Constantin Brâncuşi (1876-1957) se je rodil v kmečki družini v vasici Hobita nedaleč od Târgu Jiuja, študiral je v Bukarešti in Münchnu, leta 1904 pa je odšel v Pariz. Leta 1937 se je kot že mednarodno uveljavljen kipar vrnil v Romunijo, kjer je na pobudo Nacionalne lige žena dežele Gorj postavil niz skulptur, posvečenih padlim v 1. Svetovni vojni na območju mesta Târgu Jiu. Plačilo za svoje delo je zavrnil. Kompleks sestavlja več kamnitih skulptur, najbolj markantna med njimi pa je 29 metrov visoki Steber neskončnosti, ki simbolizira večno življenje padlih herojev.

Florin Jianu, romunski sekretar za turizem, je ob slovesni podelitvi Zlatega jabolka, ki je potekala v bližini Mize tišine, ki simbolizira srečanje bodočih herojev pred bitko, dejal: »Veseli me, da je pobuda o kandidaturi za Zlato jabolka nastala v sodelovanju med FIJET Romunija, lokalno upravo in zasebnimi podjetniki. Takšno sodelovanje je dobro osnova za promocijo destinacije.«

»Izjemoma za podelitev tretjega Zlatega jabolka v enem letu smo se odločili potem, ko se je delegacija FIJET prepričala o izjemni naravni lepoti vaše regije in Brâncuşijevih stvaritvah,» pa je ob podelitvi priznanja dejal Plamen Starev, predsednik Komisije za podeljevanje Zlatega jabolka.

Marijana Rebić, generalna sekretarka FIJET je poudarila, da je cilj svetovnega združenja promocija turizma in raznolikosti držav ter spodbujanje ohranjanja dediščine v posameznih državah. V mestu Târgu Jiu in regiji Gorj je mogoče najti raznoliko dediščino - kulturno, umetniško, naravno in etnografsko, je še dejala.

Mohamed Salah Attia, član Komiteja direktorjev FIJET, se je zahvalil številnim prostovoljcem in tudi lokalnim oblastnem za izjemo organizacijo slovesne podelitve, ki priča o duhovnem in zgodovinskem bogastvu kraja, ki je svetu dal velikega umetnika Brâncuşija. Hkrati je Romuniji čestital za že peto Zlato jabolko.

»To je že peto Zlato jabolko podeljeno eni izmed romunskih znamenitosti in je plod več kot tri leta dolgega sodelovanja med FIJET Romunija ter lokalnimi in nacionalnimi oblastmi. Prvo Zlato jabolko je leta 1975 prejela romunska regija Bukovina, v preteklem desetletju pa so ga prejeli ekološko-turistično območje Mărginimea Sibiului, Rezervat delte Donave in letalska družba Blue Air. Prepričan sem, da bo priznanje pomagalo Târgu Jiu v prihodnje pritegniti še več turistov,» je dejal Marian Constantinescu, predsednik FIJET Romunije.

»Glavna zanimivost tega romunskega mesta Târgu Jiu je več kot kilometer dolg kompleks Spomenik herojeve poti in je enkratno območje duhovnosti. Vendar pa so v območju tudi druge znamenitosti: rojstna hiša Brâncuşija v Hobiti, ki smo jo pred nedavnim obnovili, samostani Tismana, Polovragi in Lainici, podzemni jami Polovragi in Peştera Muierilor ter več kot 25 programov za ljubitelje narave in adrenalinskih športov,« pa je na svečanosti ob podelitvi Zlatega jabolka svojo regijo predstavil Ion Calinoiu, predsednik Sveta dežele Gorj.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več