| Več
FIJET s prenovljenimi pravili

Letošnje zasedanje Sveta predsednikov nacionalnih organizacij FIJET - Mednarodnega združenja turističnih novinarjev in piscev o turizmu, je potekalo v začetku junija v mestu Torremolinos na znameniti Costa del Sol na jugu Španije. Med pomembnejšimi sklepi zasedanja je soglasna izvolitev Draga Bulca v Izvršni odbor svetovnega FIJET.

Ob robu 9. mednarodnega turističnega salona Euroal, ki povezuje umetnost in kulturo Latinske Amerike in Evrope, je v kongresnem centruv mestu Torremolinos, enem od središč Costa del Sol na jugu Španije, potekalo tudi letno zasedanje predsednikov nacionalnih organizacij turističnih novinarjev in piscev o turizmu, ki so združene v FIJET. Na celodnevnem delovnem sestanku so bila podana poročila z zadnjega kongresa v Maroku in z drugih izpostavljenih akcij FIJET. Predsednik združenja Tijani Haddad je izpostavil izvrstno organizacijo nedavne podelitve Zlatega jabolka družbi Postojnska jama. Prikazali so tudi film s podelitve avtorjev Brigite Bavčar in Štefana Celeca,ki je bil sprejet z aplavzom, slovenski predstavnik na srečanju, podpredsednik FIJET Slovenija Sašo Dravinec, pa se je visokemu zboru zahvalil za izkazano zaupanje predlogu za podelitev priznanja Postojnski jami in prihodu številnih turističnih novinarjev na čelu s predsednikom združenja Haddadom v Slovenijo v začetku maja.

Najpomembnejši del srečanja je bila obravnava novega statuta FIJET, s katerim bosta utrjena poklicna struktura članstva in odstranjene nekatere dosedanje dvoumnosti v postopku odločanja ter sprejemanja skupnih odločitev. Uveljavljeni so bili tudi vsi pomembni slovenski predlogi, ki jih je posredoval predsednik FIJET Slovenija Drago Bulc, med drugimi pa tudi pobuda podpredsednika Dravinca o oblikovanju etičnega kodeksa turističnih novinarjev.

Letošnji kongres FIJET bo na Madžarskem med 5. in 11. septembrom, potekal bo v Budimpešti, gostitelji pa bodo udeležence popeljali še v Pecs, Villany in k Balatonskemu jezeru. Svet predsednikov je potrdil nadaljevanje v Sloveniji začete Akademiji za mlade turistične novinarje. Jeseni bo potekala v Tuniziji, prihodnje leto na Slovaškem, leta 2016 pa v Egiptu. Udeležiti se je bodo smeli mladi turistični novinarji do dopolnjenega 32,5 leta starosti.

Na predlog hrvaškega predstavništva je bil soglasno potrjen predlog, da predsednik FIJET Slovenija Drago Bulc postane član izvršnega odbora FIJET. Njegovi sporočili o pomenu pomladitve članstva FIJET in pritegnitvi novih nacionalnih članic, sloneči na aktivnem večletnem delu v združenju, sta bili sprejeti z veliko naklonjenostjo, zato ni bilo nobenega glasu zoper njegovo kandidaturo.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več