| Več
Peta novinarska trgatev pri Borisu Lisjaku v stoletnem vinogradu

Peta jubilejna mednarodna trgatev turističnih novinarjev je v organizaciji FIJET Slovenija potekala včeraj pri vrhunskem vinogradniku in vinarju Borisu Lisjaku v Dutovljah. Najstarejši vinograd na posestvu Lisjak letos praznuje častitljivih sto let in prav v njem smo novinarji, člani Združenja slovenskega reda vitezov vina, številni kraški vinarji in gostje trgali grozdje, ki je, kot pravi Boris Lisjak, letos odlično. Približno 100 steklenic vina, ki bo dozorelo v kleti Borisa Lisjaka, bo protokolarno vino FIJET Slovenija.

Stoletni vinograd je med prvo svetovno vojno posadil Pepi Lisjak, ded današnjega lastnika posestva, zadnjih 50 let pa zanj skrbi Boris Lisjak. Da gre res za stoletni vinograd, je mogoče videti tudi na uradnem potrdilu, ki ga je izdala Občina Sežana in s katerim potrjuje, da je bilo v vinogradu leta 1915 zasajenih 400 trsov sorte refošk. Starim zgrbančenim trsom Boris Lisjak posveča veliko pozornost in kot pravi, jih neguje s spoštovanjem in odgovornostjo. Iz grozdja tega vinograda pridelujejo kvaliteten Arhivski Teran, ki enajst let dozoreva v lesenih sodih, letno pa ustekleničijo le 1300 steklenic. Tako kot vsa druga Lisjakova vina ga stekleničijo v steklenice oblikovalca Oskarja Kogoja.

Častitljivo starost ima tudi ena izmed treh vinskih kleti na posestvu, tista zgrajena leta 1887, zdaj pa obnovljena, v kateri hranijo arhiv vin, najstarejši teran med njimi pa je iz leta 1949. Ob trgatvi v stoletnem vinogradu pa je Boris Lisjak postregel s teranom letnika 1996, prvim in edinim teranom, ki je prejel naslov šampiona Evrope in zatem s teranom, ki je zorel kar 50 let, pa s Tejino solzico, vinom iz sušenega grozdja vitovske grganje, ki v hrastovih sodih dozoreva 12 let.

Vsi vinogradi družine Lisjak se razprostirajo okoli kraške domačije, na njih pridelujejo dve beli in štiri rdeče sorte. Med rdečimi prevladuje refošk, manj je cabernet sauvignona, cabernet franca in merlota, beli sorti pa sta avtohtona kraška sorta vitovska grganja in charodnnay.

FIJET Slovenija organizira mednarodno trgatev turističnih novinarjev s ciljem promovirati vinorodne predele Slovenije in naše avtohtone vinske sorte. Prva mednarodna trgatev turističnih novinarjev je bila na Jeruzalemu, kjer smo trgali šipon, naslednje leto smo v Brdih trgali rebulo, predlani v Krškem žametovko in lani v Vipavi zelen. Za peto trgatev pa smo se torej odločili za Kras z namenom promovirati teran in 100-letno jubilejno trgatev pri Lisjaku, v enem od zagotovo najstarejših vinogradov na Krasu, v Evropi in morda celo na svetu. Ker FIJET Slovenija letos praznuje 50-letnico organiziranega turističnega novinarstva v Sloveniji, tudi 5. Mednarodna trgatev sodi med eno izmed prireditev tega jubilejnega leta. Ker je cilj vsakoletne mednarodne novinarske trgatve predstavitev širšega vinorodnega območja, smo novinarji obiskali tudi Turkovo domačijo v Šepuljah in sežansko klet Vinakras.

230 let stare teranovke

Na starem latniku s kamnito in leseno oporo ob Turkovi domačiji v Šepuljah, ki se ponaša tudi z zaprtim borštom, kot se za staro kraško hišo spodobi, rastejo približno 230 let stare vinske trte sorte refošk in njihove potomke, za katere zdaj skupaj skrbijo Anamarija in Duša Turk ter družina ekološkega vinogradnika Štembergerja, ki prideluje vina pod znamko Robinia, vinograde pa ima tako v Vipavski dolini kot tudi na Krasu. Turkova kmetija je kraška domačija s 350 letno vinarsko tradicijo. In kako so te trte tako dolgo preživele, da jih tudi v 19. stoletju zelo razširjena peronospora ni prizadela? Po eni strani, pripovedujeta Loredana in Sebastijan Štemberger, vaščani verjamejo, da zaradi blagodejnega vpliva bližnjega vodnjaka, ker niso globoke zasajene, pa menda tudi zato, ker so mimo njih svoj čas vodili živino na pašo. Te najstarejše trte na Krasu so svojevrstna turistična zanimivost, ki si jih ogleduje veliko naključnih obiskovalcev, največ ljudi pa se pod starim latnikom zbere konec maja, na dan, ko so v Tomaju in Šepuljah vinske kleti odprte za obiskovalce.

Največja vinska klet na Krasu

V kleti Vinakras so končali letošnjo trgatev in v zadružni kleti je ob našem obisku že potekala fermentacija. Kot je povedal direktor Marjan Colja so letos odkupili 1,1 milijona grozdja in obetajo si 800.000 litrov terana, ki sicer v njihovi kleti predstavlja 80 odstotkov vse pridelave vin. Poleg terana dopolnjuje ponudbo rdečih vin še vrhunsko arhivsko vino Teranton, ki ga po posebni tehnologiji pridelajo samo v najboljših letih izključno iz refoška. Po dolgi maceraciji, ki traja do 20 dni, ga zorijo in starajo v velikih sodih iz ameriško-francoskega hrasta 5 let. Dr. Friderik Vodopivec, ki je vinsko klet vodil 20 let in je oče Terantona, pravi, da je idejo dobil v Veroni. Tam je namreč videl, da je mogoče enoletni teran nadgraditi in iz res izbranega, povsem zrelega grozdja narediti tudi arhivsko vino. Pridelujejo pa v kleti tudi sortna bela vina Malvazijo in Vitovsko grganjo, pa Teranov liker in vrhunska vina pod znamko Prestige.

Degustacija vin poteka v stari velbani kleti iz leta 1861, zdaj je obnovljena, tako kot je z evropskimi sredstvi že obnovljen velik del prostorov za predelavo grozdja, v načrtu pa so tudi novi degustacijski prostori. V Vinakrasu poleg tega načrtujejo ustanovitev turistične agencije, da bi bolje tržili ne le svojo klet ampak skoznjo povezali tudi druge ponudnike s Krasa. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več