| Več
V Ljubljani - Zeleni prestolnici Evrope 2016 - prižgane zelene luči

13. januar 2016

Danes popoldne so pred ljubljansko Mestno hišo prižgali zeleno luč, zelena luč zdaj osvetljuje tudi Ljubljanski grad in ljubljanske mostove, s tem je naša prestolnica uradno prevzela naziv Zelene prestolnice Evrope 2016, ki ji ga je leta 2014 podelila Evropska komisija. Na dogodku, ki so se ga udeležili tudi predstavniki vseh ljubljanskih krajevnih skupnosti, sta župan MOL Zoran Janković in podžupanja Tjaša Ficko povedala, da je bil Ljubljani podeljen ta naziv, ker je po oceni Evropske komisije naredila največ sprememb v pravo smer v najkrajšem časovnem obdobju in je trajnostni razvoj mesta zasnovala že leta 2007 s sprejetjem Vizije Ljubljana 2025. Svetovni FIJET bo na predlog slovenskih turističnih novinarjev junija Ljubljani podelil Zlato jabolko, kot priznanje za vse dosežke, s katerimi si je pridobila zeleni naslov.

Naziv Zelena prestolnica Evrope 2016 bo Ljubljana sicer uradno prejela prihodnji mesec v Bruslju, uradna otvoritvenaslovesnost bo v Ljubljani marca, po naši prestolnici pa je že razobešenih veliko priložnostnih zastav in tudi slogan "Ljubljana. Zate" se vedno bolj uveljavlja. Z včerajšnjim uradnim vstopom v zeleno leto je na Mestnem trgu začela delovati tudi osrednja Informacijska točka, ob Robbovem vodnjaku pa tudi lesena instalacija srca s stetoskopom za merjenje srčnega utripa.

V zadnjem desetletju je Ljubljana postala bolj prijazna meščanom in priljubljena pri obiskovalcih, kar potrjujejo statistike o rekordnem obisku v letu 2015, ko je bilo ustvarjenih nekaj manj kot milijon 200 tisoč prenočitev, medtem ko jih je bilo pred desetimi leti dobrih 560 tisoč.

Ljubljana, še zlasti staro mestno jedro, se je v zadnjih letih opazno preoblikovala v živahno mesto, ne nazadnje tudi zaradi spremenjene prometne ureditve v središču mesta in povečanja površin za pešce za 620 odstotkov. Poleg tega Ljubljana z urejenimi zelenimi površinami, nabrežji Ljubljanice, javnimi pitniki, izposojo koles in mnogimi drugimi okoljevarstvenimi ukrepi omogoča bolj zdravo in prijetno bivanje meščanom in obiskovalcem.

Priložnost za še večjo mednarodno prepoznavnost

Turizem Ljubljanaslovensko prestolnico kot dobitnico naziva Zelena prestolnica Evrope 2016 zadnji dve leti že aktivno predstavlja na nastopih doma in v tujini, letos pa bodo še posebej izpostavili zeleno obarvana vodstva, ki bodo poleg znamenitosti obiskovalcem razkazala zelene točke mesta in jih s kolesi popeljala v okolico Ljubljane. Posebno doživetje mesta predstavlja voden ogled med vožnjo po Ljubljanici s supom ali kajakom, letošnja novost je čebelarska krožna učna pot, Turizem Ljubljana pa razvija tudi izlete z zeleno noto po Osrednjeslovenski regiji.

Poleg naštetih novosti so za letošnje leto zasnovali tudi posebna mesečna vodenja. Ob znamenitostih bo poudarek na zelenih kotičkih mesta, parku Tivoli, Botaničnem vrtu in posebnostih, tematsko povezanih z 12 kazalci, na podlagi katerih je Ljubljana osvojila prestižno lovoriko.

Letos bo Turizem Ljubljana nadaljeval tudi z zelenimi projekti iz preteklega leta, belo vrtnico Ljubljana bodo zasadili v parke in na druge javne površine, mesto bodo ocvetličili s 182 cvetličnimi koriti. Mestne hotele bodo certificirali po mednarodnih kriterijih Travelife, lokalne gostince pa spodbujala k nabavi pridelkov od lokalnih kmetov. Nadaljevali bodo tudi s projektom ETIS - sistemom evropskih indikatorjev za trajnostne destinacije, ki ga je razvila Evropska komisija. (C.P.)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več