| Več
Ljubljani bo v petek podeljeno FIJET Zlato jabolko

Fijetovo priznanje Zlato jabolko, foto: Arhiv FIJET Slovenija

21. junij 2016

V petek, 24. junija bo Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, prejela priznanje Zlato jabolko Svetovnega združenja turističnih novinarjev in piscev FIJET. Priznanje bo na svečanosti v Slavnostni dvorani Narodne Galerije v Ljubljani Zoranu Jankoviću, županu Mestne občine Ljubljana predal Tijani Haddad, predsednik Svetovnega združenja FIJET. Dan kasneje bodo predstavniki MOL, Turizma Ljubljana in turističnih novinarjev FIJET v Šmartinskem parku v Ljubljani zasadili avtohtono slovensko jablano zlata parmena, vzgojeno v samostanu Pleterje, ki bo poslej spominjalo, da je Ljubljana dobitnica priznanja Zlato jabolko.

Nagrada »La Pomme d'Or« ali Zlato jabolko je enakovredna Oskarju, FIJET pa jo podeljuje organizaciji, državi, mestu, podjetju ali posamezniku kot priznanje za odlične dosežke pri razvoju turizma, za ohranjanje kulturne, naravne in zgodovinske dediščine, njeno vključevanje v turistično ponudbo ter izstopajoče primere vpeljevanja principov trajnostnega razvoja. Za prejemnika letošnjega Zlatega jabolka je Ljubljano predlagalo slovensko Društvo turističnih novinarjev FIJET z utemeljitvijo, da v skladu z dokumentom Vizija 2025 v zadnjih letih uresničuje trajnostno preobrazbo mesta, pa naj si gre za promet, ureditev območij za pešce, zaščito zelenih površin ali ravnanje z odpadki in vodo, kar vse dela Ljubljano privlačnejšo ne le za lokalne prebivalce ampak tudi za turiste.

Svetovni FIJET Zlato jabolko podeljuje od leta 1970, doslej pa je bilo podeljenih 47 teh nagrad. V Sloveniji sta jo doslej prejela Fundacija Poti miru v Posočju leta 2012 za obnovo, vzdrževanje in predstavitev zgodovinskih obeležij 1. Svetovne vojne v izobraževalne in turistične namene ter družba Postojnska jama leta 2014 za upravljanje z jamo na osnovi principov trajnostnega turističnega razvoja s ciljem, da bi ohranila to izjemno naravno turistično znamenitost za prihodnje rodove v dobrem stanju ali celo boljšem, kot je danes.

Prvo Zlato jabolko je bilo leto po ustanovitvi nagrade podeljeno Siciliji. Lani je FIJET izjemoma Zlato jabolko podelil trem dobitnikom in sicer Moskvi, Dubrovniku in srbskemu Paliću, prvi letošnji prejemnik pa je bilo maja belgijsko mesto Ypres, ki s številnimi obeležji ohranja spomin na skoraj pol milijona žrtev, kolikor jih je prva svetovna vojna terjala v Ypresu in na bojiščih okoli mesta.

Predloge za dodelitev nagrade Zlato jabolko lahko dajo nacionalna združenja turističnih novinarjev, včlanjena v svetovno združenje, pa tudi posamezne organizacije, podjetja ali posamezniki. Predloge obravnava Komisija za dodelitev Zlatega jabolka pri svetovnem FIJET, na njihov predlog pa izbrane kandidate potrdi Svet direktorjev nacionalnih turističnih organizacij FIJET, ki ga sestavlja več kot 20 priznanih turističnih novinarjev iz vsega sveta. Svečane podelitev prestižne nagrade se praviloma poleg predsednika svetovnega FIJET in članov Komisije za dodelitev Zlatega jabolka udeležijo visoki politični predstavniki držav in mest dobitnic ter vidni predstavniki turističnega gospodarstva in institucij.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več