| Več
FIJET Zlato jabolko za zeleno Ljubljano

24. junij 2016

Na svečanosti v Narodni galeriji v Ljubljani je Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana prejel Zlato jabolko iz rok Tijanija Haddada, predsednika Svetovnega združenja turističnih novinarjev in piscev FIJET. Mesto Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, je najvišje Fijetovo priznanje prejela za izjemne dosežke na področju turizma in trajnostnega razvoja. Kot je povedal Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, se je prestižnega priznanja Zlato jabolko prijelo kar ime turistični Oskar. Ob predaji priznanja Zoranu Jankoviću pa je Tijani Haddad poudaril, da ljubljanski župan očitno zelo dobro ve, kako dati mestu Ljubljana nasmeh, dobro vzdušje in življenje, medtem ko je Zoran Janković dejal, da MOL skuša pri urejanju in vodenju slovenske prestolnice predvsem dati odgovore na mnoga vprašanja, ki so pomembna za njene prebivalce zdaj, še zlasti pa v prihodnosti.

Naziv Zelene prestolnice Evrope 2016 je prepričal Komisijo za dodelitev Zlatega jabolka

V utemeljitvi priznanja so turistični novinarji slovenskega in svetovnega združenja zapisali, da je seznam mednarodnih nagrad, ki jih je Ljubljana prejela kot priznanje za svoja prizadevanja na področju trajnostnega razvoja v zadnjih letih, impresiven. Med njimi najbolj izstopa prestižni naziv Zelene prestolnice Evrope 2016, ki ji ga je podelila Evropska Komisija za dosežene največje spremembe na področju trajnosti v najkrajšem času. Z »Vizijo Ljubljana 2025", ki se uresničuje od leta 2007, postaja slovenska prestolnica trajnostno in idealno mesto. V pičlih devetih letih je bilo v skladu z njo implementiranih več kot 1.700 projektov, hkrati pa je zaščitena in ohranjena zelena identiteta mesta.

Ljubljana je tudi prejemnica nagrade Tourism for Tomorrow Destination Award 2015, ki jo podeljuje World Travel and Tourism Council (WTTC), za odlično ohranjene zelene površine in v prihodnost usmerjeno strategijo trajnostnega razvoja.

V utemeljitvi je tudi zapisano, da sta turizem in gostinstvo vedno bolj pomembni gospodarski dejavnosti v Ljubljani. Tako infrastruktura kot storitve so se v zadnjem desetletju vidno izboljšale. Poleg tega, da je večina starega mestnega jedra spremenjenega v območje za pešce, je cilj bodočih mestnih projektov in napovedanih naložb v turizem in gostinstvo nadaljnja bogatitev ponudbe destinacije.

Svečane podelitve Zlatega jabolka v Narodni galeriji so se udeležili poleg predsednika Svetovnega FIJET Tijanija Haddada tudi generalna sekretarka Marijana Rebić ter člana Komisije za podeljevanje Zlatega jabolka Tina Čubrilo in Mohamed Salah Attia. Med gosti na svečanosti pa so bile tudi Eva Štravs Podlogar, generalna direktorica Direktorata za turizem in internacionalizacijo pri gospodarskem ministrstvu, Maja Pak, generalna direktorica Slovenske turistične organizacije, Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana in Barbara Vajda, nekdanja dolgoletna direktorica tega javnega zavoda.

Prav s podporo Turizma Ljubljana je bil izveden svečan dogodek podelitve Zlatega jabolka - ob tej priložnosti so gostje lahko tudi okušali jedi iz nabora Okusov Ljubljane - in tridnevni program ogleda Ljubljane in Velike planine za predstavnike Svetovnega FIJET.

Dan zatem, ko je Tijani Haddad predal nagrado ljubljanskemu županu Jankoviću, so v trajni spomin na nagrado predstavniki MOL,Turizma Ljubljana in turističnih novinarjev FIJET v Šmartinskem parku v Ljubljani zasadili avtohtono slovensko jablano zlata parmena, vzgojeno v samostanu Pleterje. (Cveta Potočnik)

                                       

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več